BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Libya: Milislere Trablus'tan çekilme emri

Libya'nın başkenti Trablus'ta yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Misrata'dan gelen milislerin başkentten çekilmeleri emredildi.

Abone ol

Libya'nın başkenti Trablus'ta yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Misrata'dan gelen milislerin başkentten çekilmeleri emredildi.

Misrata yerel konseyi gruplara çekilmeleri için üç gün tanırken BBC'ye konuşan bir komutan emre itaat edeceklerini söyledi.

Cuma günü yaşanan olaylarda Misratalı milisler, protestocuları dağıtmak için üstlerine ateş açmıştı.

Buna karşı Trablus'ta üç günlük genel grev ilan edildi.

Ülkenin merkezi hükümetinin zayıf olduğuna dair görüşler ortaya atılırken, BBC'ye konuşan güvenlik yetkilileri Libya istihbarat biriminin başkan yardımcısı Mustafa Nuh'un kaçırıldığını açıkladı.

Yerel basın organları Nuh'un Trablus havalimanından kaçırıldığını öne sürse de, hükümet yetkilileri bunu doğrulayamadıklarını açıkladı.

Nuh'un kaçırılmasının sorumluluğunu henüz bir grup üstlenmediyse de siyasi avantaj arayan milisler geçmişte de üst düzey yetkilileri kaçırmıştı.

Başbakan Ali Zeydan, Ekim ayında silahlı kişilerce rehin alınmış; saatler sonra serbest bırakılmıştı.

Olumlu gelişmeler

Pazar günü yaptıkları ortak açıklamada Misrata yerel konseyi ve ihtiyar heyeti Misratalı tüm milislerin istisnasız 72 saat içinde Trablus'tan ayrılmasını istedi.

Yapılan ortak açıklamada Trablus'un güvenliğinin Libya Meclisi ve hükümetinin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamadan kısa süre sonra BBC'ye konuşan komutan Halil el-Ruvayti, emrindeki askerlerin şehirden ayrılacağını doğruladı.

BBC'nin Trablus muhabiri Rana Jawad, yapılan açıklamanın çatışmaların ardından başkentte artık gerginliği rahatlatacağını söylüyor.

Libya hükümeti, Misrata ve diğer şehirlerde bulunan milisleri kontrol etmekte zorlanıyor.

Muammer Kaddafi'yi devirmek için kurulan gruplar, devrimden iki yıl sonra hâlâ silah bırakmayı kabul etmiyor.

Trablus'ta bugün gerginlik sürüyor. Birçok dükkân ve okul kapanırken vatandaşlar da silahlı gruplara karşı yollara barikatlar kurdu.