BIST 10.194
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.380,10
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Liberman'a pavyon fedaisi benzetmesi

Bakan Bağış, İsrail'den gelen açıklamalar üzerine Liberman'a gençliğini hatırlatıp, bıraksın bu fedaileri diye seslendi.

Abone ol

İsrail gazeteleri "Türkiye'den özür dileneceği" yönündeki haberler İsrail hükümetini hareketlendirdi. İsrail Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Silvan Şalom, Mavi Marmara baskınıyla ilgili "Türkiye'den özür dilenmesinin düşünülemez" olduğunu söylerken, bu yöndeki değerlendirmelere Egemen Bağış'tan sert tepki geldi. Bağış, Liberman'ın sözleriyle ilgili olarak, "kendini pavyon fedaisi sanıyor" dedi. 

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Silvan Şalom, Gazze'ye yardım götüren filoya yapılan baskının ardından İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin "düşünülemez" olduğunu söyledi.

Şalom, "Türkiye'den özür dilenmesinin düşünülemez olduğunu" ifade etti. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da, bu yönde görüş belirtmişti. İsrail radyosuna açıklamada bulunan Şalom, böyle bir hareketin diğer ülkeleri de cesaretlendireceğini ve onları Ankara gibi hareket etmeye yönelteceğini ifade etti.

İsrail Başbakan Yardımcısı Şalom, Mavi Marmara gemisinin Gazze'ye, "İsrail'i tahrik etme niyetiyle geldiğini" iddia edip, "bir özür gerekiyorsa, bunun Ankara'dan gelmesi gerektiğini" ileri sürdü.

LİBERMAN'IN YARDIMCISI KONUŞTU

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın bir yardımcısı, "Türkiye'den özür dilenmesinin, teröre teslim olmak anlamına geleceğini" ileri sürdü.

Ynet internet haber sitesinin haberine göre, adı belirtilmeyen Lieberman'ın yardımcısı, "asıl Türkiye'nin Mavi Marmara gemisini göndermesi nedeniyle İsrail'e tazminat ödemesi gerektiğini" öne sürdü.

Lieberman'a yakın isimler, Gazze'ye yardım gemilerine düzenlenen baskın nedeniyle Türkiye'den özür dilenmesi ve karşılığında iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi yolundaki çabaları tümüyle reddederken, Ynet'e konuşan Lieberman'ın yardımcısı, "Türkiye'den dilenecek bir özür, teröre teslim olmak demektir" dedi.

ÖZÜR SÖZ KONUSU DEĞİL

"Lieberman açısından, İsrail'in bir özrü söz konusu değil" ifadesini kullanan Lieberman'ın yardımcısı, "Özür dilemesi gereken biri varsa, Türkiye'dir. Teröristlere yardım önerdiği için Türkiye tazminat ödemelidir" görüşünü öne sürdü.

Lieberman'ın yardımcısının basına yansıyan ifadeleriyle ilgili olarak ise, İsrail Başbakanlığı herhangi bir değerlendirme yapmaktan kaçındı.

BAĞIŞ'TAN LİBERMAN'A AĞIR TEPKİ

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın gözünde Türkiye’den özür dilenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı, eğer birilerinin özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerekiyorsa onun da Türkiye olduğu açıklamalarına sert cevap verdi.

"DEVLET ADAMI GİBİ HAREKET ETMESİ GEREKİYOR"

Bağış Hürriyet’den Zeynap Gürcanlı'ya yaptığı açıklamada "Liberman kendini hala Moldova’da pavyon fedaisi mi zannediyor. Gençliğindeki kariyerinin etkisinden kurtulup devlet adamı gibi hareket etmesi gerekiyor” dedi.