BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.404,63
HABER /  GÜNCEL

Leylalar arasında İsrail-Filistin tartışması

Diyarbakır’da devam eden Ortadoğu Kadın Konferansı’nda konuşma yapan Leyla Zana ile Leyla Halid arasında İsrail polemiği yaşandı.

Abone ol

Diyarbakır’da devam eden Ortadoğu Kadın Konferansı’nda konuşma yapan Leyla Zana ile Leyla Halid arasında İsrail polemiği yaşandı.

Zana’nın "Filistin’in devlet olmasını, haklarını özgürce yaşamasını istiyorum. Ancak İsrail’in yok edilmesini istemiyorum” sözlerinin ardından söz alan Halid, "Ben bunu reddediyorum. İsrail bizim topraklarımızı yok etti. Biz Filistin’in her tarafı için mücadele ettik. İşgalcilerin topraklarımızda yeri yoktur” dedi.

Diyarbakır’da Devrimci Özgür Kadın Hareketi tarafından düzenlenen Ortadoğu Kadın Konferansı bugün başladı. Konferansın açılış konuşmaları yapıldıktan sonra bir konuşma yapan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Filistin sorununun yüreklerini burkan bir sorun olduğunu ifade ederek, ancak İsrail’in yok edilmesini istemediklerini söyledi. Zana, "Biz Leyla Halid ismiyle büyüdük. Ortadoğu’daki kadınların dünyadaki kadınların sorunundan farklı değildir. Filistin yarım devlet. Mısır devlettir. Tunus, Cezayir işgalci güçlerden kendilerini kurtararak özgürleşti. Şunu soruyorum; Kürtler niye bu ülkelerin kadınlarının akıllarına gelmedi. Nasıl ki Arapça, Arapların diliydi. Kürtçe de bizim dilimizdi. 40 milyon insan nasıl oluyor da bu coğrafyada yaşıyor ve hiçbir şeye sahip değil. Kendi diliyle eğitim görmesi yasak. Yüzyıl böyle geçmiş. Ortadoğu’daki devrimciler hiçbir soru sormadı. Niye biz bunlarla köprü kurmayalım. Biz devrimciyiz diyoruz. Bizim devrimci bakışımız burada ayrılıyor. En büyük devrim insan zihniyetinin değişmesidir. Irkçılıktan uzaklaşmak. Filistin sorunu yüreğimizi burkan bir sorundur. Köprüler kuracaksak birbirimizin varlığını kabul edeceğiz. Filistin’in devlet olmasını, haklarını özgürce yaşamasını istiyorum. Ancak İsrail’in yok edilmesini istemiyorum. Bütün halklar bir arada iç içe yaşamalı, birbirini kabul etmeli” diye konuştu.

Leyla Halid’in konuşmasını da eleştiren Zana, Halid’in ağzından tek bir Kürt kelimesi çıkmadığına vurgu yaparak, "Leyla Halid bir mücadele kadını olmasına rağmen ve bu konferans Kürt kadınları tarafından yapılmasına rağmen ağzından tek bir Kürt kelimesi çıkmadı. Ben buna tepki gösterdim. İsrail’in Filistin işgaline karşıyız. Ancak, her iki halkın da iç içe yaşamasından yanayız" ifadelerini kullandı.

"SİYONİSTLER BU TOPRAKLARDA YAŞAYAMAZ"

Leyla Zana’nın Filistin ile ilgili görüşlerini dile getirmesinden sonra söz alarak kürsüye çıkan Leyla Halid, Leyla Zana’nın ''Filistin’in devlet olmasını kabul ediyorum. Ancak İsrail’in yok edilmesini kabul etmiyorum'' sözlerini eleştirerek, "Ben bunu reddediyorum. İsrail bizim topraklarımızı yok etti. Biz Filistin’in her tarafı için mücadele ettik. İşgalcilerin topraklarımızda yeri yoktur. Reddediyoruz. Siyonistler bu topraklarda yaşayamaz. Cellat ve kurbanı aynı kefeye koyamayız. Biz Filistin’de demokratik çözüm ve özgürce yaşamak istiyoruz. Biz barışı işgalciye hak vererek değil, bu topraklardan çıkararak kazanabiliriz. Ben yıllardır Hafya’ya gidemiyorum. Yasaklıyım ve 6 milyon Filistinlinin kendi topraklarına gitmeye hakkı vardır. İsrail, kim olursa olsun geleceğimizi belirleyemez” şeklinde konuştu.