BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.440,71
HABER /  POLİTİKA

Leyla Zana'nın yemin krizi milletvekilliği düşer mi?

TBMM eski başkanı Cemil Çiçek, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın geçersiz TBMM yemini sebebiyle milletvekilliğinin düşebileceğini belirtti.

Abone ol

AK Parti Ankara Milletvekili ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dün HDP'li vekil Leyla Zana'nın yeminini eksik şekilde gerçekleştirmesi sonrasıTBMM’de yaşanan yemin kriziyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, TBMM'de yemin ederken "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" deyince geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yeminini geçersiz saymıştı. Çiçek, milletvekilinin yasama faaliyeti karşılığında seçildiğine dikkat çekerek “Bir milletvekilinin yasama faaliyetini yerine getirmesi gerekir. Bu faaliyet yerine getirilmediği zaman iş milletvekilliğini düşürülmesine kadar gider” dedi.

LEYLA ZANA'NIN YEMİNİNDE DİKKAT ÇEKEN NOKTA

Yemin metnini “Türk” yerine “Türkiye milleti” diye okumasıyla çok tartışılan Zana, milletvekili yemininin başında da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dönerek, Kürtçe “Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla” ifadesini kullanmıştı.

 

LEYLA ZANA'NIN DURUMU BUNDAN SONRA NE OLACAK?

T24'e konuşan Cemil Çiçek, Leyla Zana’nın bundan sonraki durumuna ilişkin, anayasa ve iç tüzük hükümlerinin açık olduğunu ifade ederek, yemin etmenin yasama faaliyetinin ön şartı olduğunu ve Leyla Zana'nın yemin etmediği takdirde hiçbir yasama faaliyetine katılamayacağını söyledi.