BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  POLİTİKA

Leyla Zana'nın oyu Hatip Dicle'ye

BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adayı Leyla Zana, oy kullanmaya beyaz kıyafetlerle geldi.

Abone ol

BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adayı Leyla Zana, oy kullanmaya beyaz kıyafetlerle geldi. Seçim sürecini 'Türkiye'nin yeniden inşa edileceği bir süreç' olarak değerlendiren Zana, oyunu da cezaevinde bulunan Hatip Dicle için verdi.

BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adayı Leyla Zana, oyunu merkez Kayapınar İlçesi Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İlköğretim Okulu'nda 1170 numaralı sandıkta kullandı. Sandık başkanından oy pusulasını alarak kabine giren Zana, kabinden çıkarak, kaşeyi nasıl kullanacağını sordu. Sonra tekrar kabine giren Zana, işlemini bitirdikten sonra kapattığı zarfını sandığa attı. Zana, oyunu kullanırken, 'Kalıcı barışa, gerçek demokrasiye ve özgürlüğe vesile olması' dileğinde bulundu.

Sandık başında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Leyla Zana, beyaz renkli kıyafetinin anlamının sorulması üzerine, "Beyaz, barışı, temizliği, arılığı ifade ediyor, simgeliyor. Yeni bir sayfanın açılmasını, bütün toplumsal katmanları etnik grupların barış içinde bu ülkede hep birlikte bütün farklılıklarını koruyarak yaşamaları dileğinde bulunuyorum" cevabını verdi.

KÜRTLER'İN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ

Zana, 30 yıllık uzun bir süreyi her gün gözyaşı dökerek geçirdiklerini söyledi. Bütün gözyaşlarının dinmesi ve gelecek nesillere umut dolu bir geleceği bırakma çabası ve inancı içinde olduğunu belirten Zana, "Bu seçim çok önemli. Bütün halklar açısından, özellikle Kürt halkı ve Türkiye ile ilişkileri açısından. 1923 kaçırılan fırsatın 2011 yılında yakalanması ve köklü bir çözümle geleceğe, herkesin emeğini, enerjisini aktarması dileğiyle. Bu süreç, çok farklı bir süreç. Türkiye'nin yeniden inşa edileceği bir süreç. Bu inşa sürecinde Kürtlerin de kendini inşa sürecinde görmesini, özellikli yeni anayasal süreçte bir statüye kavuşmasını, tarihsel hataların bir kere daha yaşanmamasını büyük bir dilekte ve içtenlikli diliyorum" dedi.

'SÜRECİN BEKLENTİLERİ FARKLI'

Zana, "Yeniden Meclis yolu göründü mü?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bu süreç çok daha farklı. 20 yıl önce gittiğimizde Kürtlerin var olmadığı bir devlet politikasıydı. Hatta Kürtçe diye bir dilin olmadığı resmi politikanın bir gereğiydi. Kürtçenin inkar edildiği bir alandı parlamento. Halkların temsili temelinde parlamentonun yasakladığı bir dilin, orada bir haykırış ile bu dilin var olduğunu ortayla koyduk. Dünya değişiyor, teknolojik devrimle beraber, Kürtlerin 20'ye yakın televizyonu var. Her gün bangır bangır yayın yapıyor. O nedenle devletin resmi ideolojisinin bir değişime uğradığını, resmiyette kanunlar çerçevesinde olmasa bile, şu anda TRT Şeş gibi bir kanal, resmi ideolojinin inkar ettiği bir dille 24 saat yayın yapıyor. O nedenle sürecin beklentileri farklı, sürecin karakteri farklı."

Meclis'te yeniden Kürtçe yeminin gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki başka bir soruyu yanıtlayan Zana, "Neden tekrar geçmişe vurgu yapalım. Yani bu sürecin beklentileri ve ihtiyaçları çok daha farklıdır. Genel de ihtiyaçları esas alırım. Hayat sadece ekranlardan ibaret değil. Milyonların beklentileri var. Beklenti ne çerçevedeyse o beklentilere cevap olmak her vekilin sorumluluğudur. Topluma karşı olan borcudur. Bizde ihtiyaçları tespit edeceğiz. Halkımızın, genel Türkiye halklarının beklentisi neyse onun gereğini yapacağız" diye konuştu.

Zana, tahminin sorulması üzerine ise "Ben tahminleri sevmiyorum" dedi.

Zana, daha önce yaptığı basın toplantısında merkez Kayapınar'ın, KCK/TM davasında tutuklu bulunan bağımsız milletvekili adayı Hatip Dicle'nin bölgesi olması nedeniyle oyunu Dicle'ye vereceğini söylemişti.