BIST 10.248
DOLAR 32,31
EURO 34,80
ALTIN 2.398,49
HABER /  GÜNCEL

Laurent Gbagbo'nun inadı sürüyor

Fildişi Sahili'nde koltuğunu devretmek istemeyen Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo'yu ikna etmek üzere ülkeye giden Benin, Cape Verde ve Siera Leona liderlerinden oluşan heyet, görüşmelerde önemli bir ilerleme kaydedemedi.

Abone ol

Kasım ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesine rağmen iktidarı, seçimin galibi Alassane Ouattara'ya bırakmayı reddeden Laurent Gbagbo, kendisine önerilen af, mali güvence ve başka bir ülkeye sığınma tekliflerini reddetti.

Laurent Gbagbo, Afrikalı liderlerin ikna çabalarından pek etkilenmedi

Laurent Gbagbo, sunulan önerilere resmi yanıt vermediyse de, Abidjan'daki BBC muhabiri Gbagbo'nun hala cumhurbaşkanlığı sarayında bulunduğuna dikkat çekiyor.

Fildişi Sahili'ne giden heyetin raporunu Batı Afrika Ekonomik Topluluğu Ecowas'a iletmesi bekleniyor. Ecowas, Fildişi Sahili'ne askeri müdahalede bulunmalarının meşru olacağını savunuyordu.

Dün Ecowas'ı temsilen Benin, Cape Verde ve Sierra Leone Cumhurbaşkanlarıyla, Afrika Birliği'ni temsil eden Kenya Başbakanı Raila Odinga Fildişi Sahili'ne gitmişti.

Abidjan'da gerçekleşen görüşmeler sırasında, Afrika liderlerinin, Gbagbo'ya, görevi bırakması halinde, hukuki af ile mali serveti konusunda güvence sağlanması önerisinde bulundukları öğrenildi.

Liderler heyeti daha sonra seçimi kazanana ve BM askerlerinin korumasındaki bir otelde kalmaya devam eden Alassane Ouattara'yı ziyaret etti.

Washington'da da, Amerikan yönetimi, Gbagbo'nun onurlu bir şekilde görevi bırakıp ülkeden ayrılabilmesi ve ABD'ye gidebilmesi için, seyahat yasağını kaldırmayı önerdi.

Kasım ayında yapılan seçimler, 2002 yılında yaşanan çatışmalardan bu yana bölünmüş haldeki, dünyanın en büyük kakao üreticisi Fildişi Sahili'ni birleştirmeyi hedefliyordu.