BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,96
ALTIN 2.443,57
HABER /  DÜNYA

Lagendijk: AK Parti kapatılır

AB Karma Parlemanto Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk, tuhaf konuştu. "CHP tam bir felaket, AK Parti de kapatılır" dedi.

Abone ol

Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlemanto Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin davetlisi olarak geldiği İzmir'de ‘Türkiye- AB ilişkileri gündemi’ konulu konferans verdi.

CHP VE MHP'Yİ ELEŞTİRDİ

Lagendijk, Türkiye'de AB'ye sıcak bakan tek partinin AKP olduğunu öne sürerek, CHP ve MHP'nin reformlara karşı olduğunu ve muhalefetin AB'ye girmek istemediğini söyledi.

Türkiye'de TCK'nın 301'inci maddesini değiştiren, dini azınlıklar ve Kürt sorununu çözümüne en yakın partinin AKP olduğunu söyleyen Lagendijk, Türkiye'nin 8- 10 yıl içinde AB'ye gideceğini söyledi.

CHP TAM BİR FELAKET

Konuşmasında özellikle ana muhalefeti sert dille eleştiren Lagfendijk, “CHP bir felaket. Avrupalı sosyal demokratlar CHP'den utanç duyuyor. Siz AKP'yi sevmeyebilirsiniz ancak bu parti Türkiye'nin AB'ye girmesini istiyor. AKP de AB taraftarı politikalarını değiştirse önce biz eleştiririz. Ben burada yaşasaydım AKP'ye oy vermezdim ancak Avrupa Parlamentosu üyesi olarak AB taraftarlığına destek veriyorum” dedi.

AKP STRATEJİK HATA YAPTI

Lagendijk, AKP'nin Kürt sorunu ve türbanın serbetliği konularında stratejik hatalar yaptığını ileri sürdüğü konuşmasında, Kürt sorununu askeri operasyonla çözmeye çalıştığını ancak operasyonun ardından bölgede Türkçe dışında başka dil konuşulması gibi sivil operasyonlara girmediğini anlattı.

AKP KAPATILACAK

Anayasa Mahkemesi'nde açılan AKP'nın kapatılması davasının hukuksal değil politik olduğunu ileri süren Lagendijk, bu durumun AKP'ye duyulan sempatiyi arttırdığını iddia etti. Lagendijk, AKP'nin gizli gündemi olduğuna inanmadığını söyledi.

Lagendijk bu konuda da şöyle dedi:

“Bence AKP'nin şüphecilere gizli gündemi olmadığını, laiklik taraftarı olduğunu göstermesi gerekiyor. Ancak AKP kapatılacaktır. Yerine yeni bir parti kurulacak. AKP Anayasa'yı değiştirerek böyle bir şeyin olmasını engelleyemedi. AKP kapatılırsa da Türkiye'de laiklik problemi çözülmeden devam eder. Türkiye'nin kafası karışık. Ancak AKP kapansa da Türkiye'de AB'den yana olan partilerle yola devam edilir. Üyelik her iki tarafın da menfaatine olan bir durum.” dedi.

Lagendijk, DTP kapatıldığı taktirde de Kürt sorunu çözülmeyeceğini aksine PKK'nın güç kazanacağını ileri sürdü, Kürtler'in hakları için dağda savaşmaları gerektiğini düşüneceklerini iddia etti.