BIST 9.916
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Lagarde: Çin'in ekonomi politikası değişmeli

IMF Başkanı Lagarde, Çin'in yatırım ve ihracata olan bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi. Pekin ziyaretinde Lagarde ayrıca Çin'in para politikasını değiştirmesi durumunda yuan'ın küresel rezerv statüsüne ulaşabileceğini kaydetti.

Abone ol

IMF Başkanı Christine Lagarde, Çin ekonomisinin ihracat ve yatırıma aşırı bağımlı olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi.

Çin ve Hindistan'ı kapsayan gezisinin Pekin ayağında Çinli yetkililerle bir araya gelen Lagarde ayrıca, Çin'in pazar ekonomisine dönük reformlar uygulaması durumunda yuan'ın küresel rezerv statüsünde bir para birimi olabileceğini kaydetti.

Gezisine haftasonu başlayan IMF Başkanı Lagarde, Pekin'de Çin siyaseti ve iş dünyasının önde gelen liderleriyle yaptığı görüşmeler esnasında küresel ekonominin yeniden istikrara kavuştuğu işaretleri alındığını da belirtti.

Lagarde, Çin yönetiminin en üst kademeleri dahil, küresel ekonomik büyümenin motoru durumundaki ülkenin bu konumunu korumasını sağlayacak değişikliklere Çinli yetkililerin sıcak baktığı izlenimini edindiğini açıkladı.

Fakat IMF Başkanı, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin'in, mali reformların yanısıra, hane halkının gelirini yükseltmesi ve ekonomik büyümenin nimetlerini daha çok kişiye yayması gerektiğini vurguladı.

Lagarde, Çin'in para birimini küresel rezerv statüsüne çıkartma umuduna prensipte destek vermekle birlikte, öncelikle Pekin hükümetinin para politikasında değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

IMF geçmişte Çin'i, para biriminin değerini düşük tutarak ihraç ürünlerine haksız rekabet sağlamakla suçlamıştı.