BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.429,92
HABER /  GÜNCEL

Üçüncü yüz naklinde bir ilk

Türkiye yüz naklinde yeni başarılara imza atmaya devam ediyor. Gazi Üniversitesi'nde yapılan son nakilde bir ilke daha imza atıldı

Abone ol

3. yüz nakli bir ilki de beraberinde getirdi. Türkiye'de ilk, dünyada ise 3. kez çene nakli gerçekleştirildi. Doktorlar 'Sadece çeneyi 6 saatte yerleştirdik' dedi

'DURUMU ÇOK İYİ'

Diğer yüz nakilleri 6 saatte biterken, doktorlar bu kez tam 11 saat ameliyathanede kaldı. İşte uzun operasyonun sırrını ise ameliyatı gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Selahattin Özmen anlattı.

Özmen, şunları söyledi: "Bu operasyon, rutin yüz operasyonlarından çok daha farklı ve zor bir operasyondu. Çünkü hastanın çenesi yoktu. Yeniden bir çene yaptık. Sadece çeneyi yapmamız 6 saat sürdü. Alt çene üst çene dengesini sağlamak çok zor. Alt çene, üst çene ve burun kemiklerinde nakil gerçekleştirdik." Doç. Dr. Özmen, dünyada toplamda 22 civarında yüz nakli olduğunu ancak çene ve kemikli doku nakillerinin çok daha az yapıldığını belirterek, "Benim hatırladığım, 2006 yılında Amerika'da bir çene nakli gerçekleştirildi. Bir de 2009 yılında İspanya'da çene ve dil nakli yapıldı. Tam olarak literatürü hatırlayamıyorum ama bizim yaptığımız 3'üncü çene nakli diyebiliriz" dedi.

YEMEK YEMEYİ ÖZLEDİ

Bu arada Özmen, Hatice Nergis'in durumunun iyi olduğunu belirtti. Özmen, "Yüzündeki bandajları alacağız. Herşey yolunda gidiyor" diye konuştu. Hastane yönetimi ise etik olarak hastanın fotoğrafını göstermeyeceklerini söyledi. Hatice Nergis ise ameliyattan önce yakınlarına, "En çok yemek yiyebilmeyi özledim" sözleriyle duygularını ifade etti.

OLGA'YA SESSİZ VEDA

Yüzü Hatice Nergis'e nakledilen Moldova asıllı Olga Aygün'ün cenazesi dün gözyaşları içinde İstanbul'da toprağa verildi. 10 yıl önce Müslüman olan Aygün için Şakirin Camii'nde cenaze namazı kılındı. Olga'nın 7 yaşındaki kızı Almelya ise, annesinin tabuta dokunarak "Elveda anne" dedi. 5 ay önce evlendiği eşinin zamansız gidişiyle yıkılan acılı eş Salim Aygün ise "Eşimin organlarıyla birçok insan hayat buldu. O cennete gitti. Bu acıyı biz yaşamak istiyoruz" diye konuştu.