BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.506,71
HABER /  DÜNYA

Ladin'in komşusu o anları görüntüledi!

Usame Bin Ladin operasyonunda düşen helikopterin yanması ve o anlar, Ladin'e komşu binada oturan bir kişi tarafından kaydedildi.

Abone ol

ABD deniz komandolarının Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Abudabad'ın Bilal Mahallesi'nde yaptığı Usame Bin Ladin operasyonunda düşen helikopterin yanması ve o anlar, Ladin'e komşu binada oturan bir kişi tarafından kaydedildi.

Sesleri duyarak dışarı çıkan Ladin'in komşusu helikopterin düşmesinden saniyeler sonra cep telefonu ile kayda girdi. Görüntülerde düşen helikopterin parçaları 3 farklı yerde yanarken görülüyor. Saniyeler sonra ise helikopterin bir parçasında patlama oluyor.

Bu patlamadan kısa bir süre sonra önce 2 el ardından ise 1 el silah sesi duyuluyor. Görüntüyü çeken kişi o anlardan sonra kamerasını yere çeviriyor ancak sesler gelmeye devam ediyor. Cep telefonu kaydının bitmesine saniyeler kala ise görüntüyü çeken kişinin yanına bir motosikletin geldiği duyuluyor.

'KARA ŞAHİN' İLK KEZ KULLANILMIŞ

Öte yandan, operasyon sırasında görüntülenen "hayalet helikopter" ile ilgili havacılık uzmanları, Amerikan donanma komandolarının El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ölümüyle sonuçlanan operasyonda kullandıkları "hayalet helikopterin" büyük ölçüde modifiye edilmiş Kara Şahin (Sikorsky UH-60 Black Hawk) olduğu sonucuna vardılar.

Uzmanlar, kamuoyunda tartışma yaratan helikopterlerle ilgili görüntülerin ve Bin Ladin'in evine inerken düştükten sonra komandoların imha ettiği helikopterden geriye sağlam şekilde kalan kuyruk bölümünün hassas bir şekilde incelenmesinin ardından bu gizemli hava taşıtının büyük olasılıkla Kara Şahin olduğunu belirterek, burada yeni olanın bu helikopterlerin ilk kez gerçek bir operasyonda kullanılması olduğunun altını çizdiler.

Sikorsky şirketinin daha önce Amerikan ordusu için RAH-66 Comanche olarak birkaç hayalet helikopter prototipi ürettiğini belirten havacılık uzmanları, ancak bu hayalet helikopterin operasyonel hale gelmeden maliyetinin yüksek olması nedeniyle programın durdurulduğunu anımsattılar.

Aviation Week dergisinin yazı işleri müdürü Bill Sweetman, "Yeni olan hayalet helikopterlerin ilk kez operasyonel olması" diyerek, bu helikopterlerin ilk kez böyle bir operasyonda kullanıldığının görüldüğüne işaret ettiler.

İngiltere'de yayımlanan helikopter dergisi Rotary'nin yazı işleri müdür yardımcısı da helikopterin kuyruk rotor dişli kutusunun radara yakalanmaması için üzerinin kaplandığını belirterek, bu uygulamayı daha önce görmediğini, kuyruk rotorunun 5 veya 6 kanatlı olduğunu bunun da aracın daha sessiz olmasını sağladığına dikkati çekti.

Pakistanlı istihbarat yetkilileri, operasyonda kullanılan helikopterlerin radara görünmediğini, yalnızca Afganistan'dan Pakistan'a girerken tespit edildiklerini belirterek, bunların çok alçakta uçan dört helikopter olduklarını kaydettiler.

Spekülasyonlara göre, operasyonda düşene benzeyen bir hayalet helikopter daha kullanıldı ve daha büyük iki Chinook tipi helikopter destek verdi.

KOMŞUNUN GÖRÜNTÜLERİ VE KARA ŞAHİN!...

İşte Doğan Haber Ajansı muhabiri Faruk Zabcı'nın ulaştığı 3 dakika 21 saniyelik o cep telefonu kaydı.

İŞTE O ANLAR