BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.245,23
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

KYK yurt başvuruları başladı bursu kesilen öğrencilere süper haber

Üniversitelere kayıtlar bugün başlarken KYK burs ve yurt başvuruları da 3 Eylül 2018 itibirayle start aldı. Peki KYK yurt ve burs başvuruları ne zaman bitecek, sonuçlar ne zaman açıklanacak? Bursu kesilen öğrenciler için de güzel haberler var.

Abone ol

KYK yurt başvuruları üniversite kayıtlarıyla birlikte bugün başladı. KYK yurt başvuruları, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine e-Devlet üzerinden alınacak. Haliyle başvuru yapabilmek için mutlaka e devlet şifrenizin olması gerekiyor. Yurt başvuruları 10 Eylül Pazartesi günü saat 23.59’da sona erecek. KYK yurtlarının kapasitesi 670 bin kişi. Haliyle başvuranların hepsinin yurtlara yerleşmesi mümkün olmayacak. KYK yurt başvuru sonuçları önümüzdeki günlerde ilan edilecek.

KYK bursları için düzenleme : Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’nde çalışmak zorunda olan üniversite öğrencilerini sevindirecek düzenleme yapıldı. Yönetmelik değişikliğiyle “Kredi alan öğrencilerden, en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredileri kesilir” maddesi yürürlükten kaldırıldı. Bu maddenin kaldırılmasıyla birlikte artık öğrencilerin çalışmasının önünde engel kalmıyor. Buna göre öğrenim kredisi alan öğrencilerden en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredileri artık kesilmeyecek.

KYK bursu kesilene müjde : Başarısızlık nedeniyle bursunu kaybedenlere yeniden burs verilecek. Sistem öğrenci başvurmadan otomatik olarak burs tanımladığından, kredi almak istemeyen öğrenciler bunu dilekçe ile kuruma bildirmeli.

KYK Yurt ücreti ne kadar? : KYK yurtlarının aylık ücretleri, yarı özel ya da resmi olma durumuna göre 168 TL ile 285 TL arasında değişiyor. KKTC yurtlarında bu rakam 300 TL.

KYK yurtlarından ücretsiz kalma hakkı kimler için var: *Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar *Devlet koruması altında olan öğrenciler *Anne ve babası (her ikisi de) vefat etmiş olanlar. *Şehit ve gazi çocukları *Gaziler

KYK beslenme yardımı ne kadar? : Kurum yurtlarında kalan tüm öğrencilere beslenme yardımı veriliyor. Bunun için herhangi bir işlem yapılmasına gerek yok. Bu yardım bir öğretim yılında 9 ay devam ediyor. Yardım sabah kahvaltısı için 3.5 TL, akşam yemeği için 7.5 TL olmak üzere 11 TL.

KYK Yurt başvuru şartları kimler başvurabilir
-Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olanlar.
-Ailesi yurt için başvurduğu ilçe sınırları dışında olanlar.
-Taksirli suçlar hariç, herhangi bir suçtan dolayı hakkında 6 ay ve daha fazla hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyetiniz bulunmamalı.
- Kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “Süresiz Çıkarma Cezası” veya öğretim kurumlarından 6 aydan fazla uzaklaştırma cezası almamış olmanız gerek.
-Uluslararası öğrencilerin de yurtlara başvuru hakkı bulunuyor. Bunlar öğrenci belgesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alacakları Türkiye Cumhuriyeti ikamet izni belgesi ile pasaportunun tasdikli fotokopisini vermeleri gerek. Bu işlemleri tamamlarlarsa yurtlara başvurabilirler
-Öğrencinin, toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmaması.

 Yurtta kalış süresi ne kadar? :
-Normal öğrenim süresi kadar yurtlarda kalabilirsiniz.
- Yükseköğretim programına devam ederken aynı il/ilçede üniversite veya bölüm değiştirirseniz, yatay veya dikey geçiş yaparsanız yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresi sonuna kadar yurtta kalmaya devam edersiniz.
- Eğer farklı il/ilçede üniversite veya bölüm değiştirir, yatay veya dikey geçiş yaparsanız öğrenim göreceğiniz il veya ilçede yurda yerleşmek için yeniden müracaat edersiniz. Bu öğrenciler yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresi sonuna kadar yurtta barınırlar.
- Ara sınıfta yurtta kalmaya başlayan öğrenciler, okula kayıt tarihleri esas alınarak normal öğrenim süresi kadar barınırlar.
- Bir öğretim kurumundan mezun olup, ikinci bir öğretim kurumunda öğrenim görmeye başlayan öğrencilerin başvuruları ara sınıflar gibi değerlendirilir. Yani kayıt tarihleriniz esas alınır ve normal öğrenim süresi kadar barınırsınız.
- Bir lisans programına kayıtlıyken, diğer bir lisans programında çift ana dal veya yan dal eğitimine başlarsanız,  yan dal öğrenim süresi kadar daha kalabilirsiniz.
-Yurtlara kayıt işlemi, öğretim yılı içinde hangi tarihte yapılmış olursa olsun, öğretim yılı sonunda öğrenci bir yıllık yurtta barınma hakkını kullanmış sayılır. Yani yarı dönemde kayıt yaptırsanız da tam dönem kalmış gibi kabul edilirsiniz.
Zamanında mezun olamayanların yurt hakkı:  Normal öğrenim süresinde mezun olamayanlara bir öğretim yılı daha yurtlarda barınma imkânı sağlanır.
-Aftan yararlanarak yeniden öğrenime başlayan öğrenciler başvuruda bulundukları tarihte bulundukları sınıf esas alınarak ara sınıf olarak değerlendirilir.
- Öğrenci değişim programları kapsamında geçici olarak yurt içinde farklı şehirde öğrenim görecek yurt öğrencileri, öncelikli olarak öğrenim göreceği şehirdeki yurtlara nakledilirler. Dönüşlerinde ise esas öğrenim gördükleri şehirdeki yurtlara yine öncelikli olarak nakledilirler.

-Yurtta barınmakta iken öğrenci değişim programları kapsamında geçici olarak yurt dışında öğrenim gören öğrenciler, dönüşlerinde öncelikli olarak yurda yerleştirilirler.

-Ücretsiz barınmakta iken öğrenci değişim programı ile yurt içi ve yurt dışında öğrenim görecek öğrencilerin dönüşlerinde yurda kayıt yaptırması ve durumunda değişiklik olmaması halinde ücretsiz barındırılmasına devam edilir.

- Yurtta barınmakta iken öğretim kurumunda kayıt donduran öğrenciler dönüşlerinde öncelikli olarak yurda yerleştirilirler. Öğretim kurumunda dondurulan süreler normal öğrenim süresine eklenir. 

İkinci lisanstakilerin yurt hakkı var mı fazladan ücret öder mi? :  Öğrencinin yurt başvuru hakkı bulunmaktadır. İkinci lisans eğitiminin normal öğrenim süresi kadar barınma hakkı mevcut olup fazladan herhangi bir ücret ödemez.

Yurda ilk kayıt ücreti :  Yurda ilk defa yerleştirilen öğrencilerin ödemesi gereken ücrete ilk kayıt ücreti denir. Bu ücretin içerisinde gün bazında yatak ücreti, güvence bedeli ücreti ve yurt kimlik ücreti yer alıyor. Bu ücret öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösterir. İlgili banka ATM’lerinde veya yurtkur.gsb.gov.tr internet adresinde yer alan e-ödeme ekranında tutar otomatik olarak görülür. 

İlk kayıt ücretinin ödenmesinin ardından öncelikle E-Devlet “Yurt Kayıt İşlemleri” bağlantısından taahhütname onayı yapacaksınız.  Daha sonra ise belirtilen tarihler arasında istenilen belgeleri yurt müdürlüğüne teslim edeceksiniz.

Yurtta ne zaman kalmaya başlayabilirsiniz? :  İlk yerleştirme sonrası yurtlara yerleştirilen öğrencilerin öğrenim gördükleri öğretim kurumunun akademik takvimine göre yurtta barınmaya başlamaları esastır. Eğer belirtilen tarihte yurtta kalamayacaksınız yurt müdürlüğünden izin almanız gerekiyor.

Yedek listeden yurda yerleşen öğrenciler ise ilk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yurtta barınmaya hemen başlamalı. Yurtta kalamayacaklar ise yurt müdürlüğünden izin almaları gerekir. İlk kayıt ücretini ödemeyen yurtta kalamaz. Ama hakkını da yitirmez bir sonraki sene isterse yine kalabilir.

KKTC’ de öğrenim gören öğrenciler belirtilen tarihler arasında yurt başvurusu yapabilir. Kurumun KKTC’de de yurtları var.