BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
HABER /  SAĞLIK

Kuzu kulağı alerjiye neden oluyor

Özellikle ilkbahar aylarında tüketimi artan kuzu kulağının cildinize zarar verebileceğini biliyor muydunuz?

Abone ol

Doğu Anadolu Bölgesi'nde tüketimi fazla olan ve halk arasında kuzu kulağı denilen pancardaki furokumarin adlı maddenin vücudu güneşe karşı hassaslaştırdığı, bunun da alerjik lekelere neden olduğu belirtildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Çalka, insanların deri veya ten renginin kalıtsal ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişikliğe uğrayabildiğini söyledi.

Doğumsal ten renginin değişmesinin pek mümkün olmadığını ifade eden Çalka, ''Ama çevre faktörlerine bağlı olarak ten renginin bazı değişikliklere uğraması da mümkündür. Bu yörede rakım oldukça yüksektir. Meteorolojik verilere göre Antalya'dan sonra en fazla güneşli gün sayısının yaşandığı bir yerdir. Dolayısıyla güneşe fazla maruz kalma, deri renginin koyulaşmasına ve lekelere yol açıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde tüketimi fazla olan, halk arasında kuzu kulağı denilen pancarın içindeki furokumarin adlı maddenin vücudu güneşe karşı aşırı derecede hassaslaştırması nedeniyle yöre insanlarında alerjik lekelerle karşı karşıya kalmaktayız.''

Bölgede otlu peynir tüketiminin fazla olduğunu bildiren Çalka, ''Peynirin içine de çeşitli otlar katılmaktadır. Bu bitkilerin de üzerinde durulması ve araştırma yapılmasının uygun olacağı kanaatindeyiz. Çünkü bunların arasında da güneşe karşı duyarlılık sağlayan furokumarinin bulunma olasılığı vardır'' diye konuştu.