BIST 10.199
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.391,43
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kore'ye roket kınaması

BM Güvenlik Konseyi, bir açıklama yayınlayarak Kuzey Kore'nin geçen haftaki roket fırlatmasını kınadı, ek yaptırımlar getirilebileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçen hafta fırlattığı roket dolayısıyla Kuzey Kore'yi kınadı.

BM adına yapılan ortak açıklamada Kuzey Kore bu alandaki adımlarını sürdürürse ülkeye yönelik yaptırımların ağırlaştırılabileceği kaydedildi.

Bu açıklama, hukuken BM Güvenlik Konseyi kararları kadar ağırlık taşımıyor.

Ancak metin yine de sert ifadeler içeriyor ve fırlatmayı "BM'nin balistik füze denemelerini yasaklayan kararlarının ciddi şekilde ihlali" olarak niteliyor.

Ayrıca halihazırda uygulanan yaptırımlar kapsamında mal varlıkları dondurulan kurum ve kuruluşlar ile ülkenin ithal etmesi yasaklanan malzemelerin yer aldığı listelerin uzatılması; bu şekilde yaptırımların ağırlaştırılması çağrısı yapılıyor.

Güvenlik Konseyi üyelerinin açıklama yapmaya yönelmesi, ek yaptırım adımları için henüz tam bir uzlaşma olmadığını düşündürüyor.

ABD'nin BM elçisi Susan Rice ise, bu açıklamanın üç yıl önce benzer bir fırlatmadan sonra yapılana göre çok daha sert olduğuna dikkat çekti.

Rice açıklamada yeni bir fırlatma ya da nükleer deneme yapılması halinde, ek adımlar atılacağının altını çizdi.

Geçen hafta günü fırlatılan roket, kısa süre sonra parçalanarak denize düşmüştü.

Diplomatlar, Kuzey Kore'nin başlıca müttefiki Çin'in açıklamaya fazla itiraz etmeden destek vermesini, Pekin yönetiminin tüm çağrılara rağmen fırlatmadan vazgeçilmemesi karşısında duyduğu rahatsızlığın işareti olarak yorumluyor.

Ancak BM'deki muhabirimiz Barbara Plett, henüz yeni yaptırımlar getirilmesi için somut bir adım olmadığını kaydediyor.

Fırlatma özellikle batılı ülkelerce, ülkenin tabi olduğu füze denemesi yasaklarını delmeye yönelik bir girişim olarak görülüyordu.

Kuzey Koreli yetkililerse, amaçlarının barışçı uzay teknolojilerini geliştirmek olduğunu söylüyordu.

Yetkililer, Unha-3 (Galaksi) adlı roketin bir haberleşme uydusu taşıdığını, ülkenin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekeceğini, hava tahminleri için veri toplayacağını ve ülke liderlerini öven marşlar yayınlayacağını açıklamıştı.

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin tavrı, Pyongyang yönetiminin açıklamasının ikna edici bulunmadığına işaret ediyor.