BIST 10.083
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.434,13
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kore'den minyatür nükleer başlık iddiası

Kuzey Kore, nükleer başlıkları füzelere takacak kadar küçülten teknolojiye ulaştığını öne sürüyor. Pyobgyang, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un ziyaretini de iptal etti.

Abone ol

Kuzey Kore'nin 9 Mayıs'taki denizaltından füze fırlatma denemesi.

Kuzey Kore, bir roketin üzerine monte edilebilecek kadar küçük nükleer başlık üretebilecek hale geldiğini iddia etti.

Ülkeyi ziyaret etmesi planlanan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un ziyaretinin de iptal edildiği duyuruldu.

Kuzey Kore Birleşmiş Milletler'in koyduğu yasağa rağmen uzun süredir uzun menzilli füzeler deniyor.

Pyongyang, yaklaşık iki hafta önce de bir denizaltından balistik füze fırlatma denemesini başarıyla sonuçlandırdığını açıkladı.

Doğrulanması halinde bu haber, Kuzey Kore'nin, Kore yarımadasının ötesine de nükleer silahlar konuşlandırabileceği anlamına gelecek.

Ancak uzmanlar esas güç olanın, füzeye takılacak kadar küçük, minyatür nükleer başlıklar üretmek olduğunu belirtiyor.

Pyongyang, şimdi tam da bunu yapabilecek teknolojiye sahip olduğunu söylüyor.

Kuzey Kore'nin en güçlü kurumlarından olan Ulusal Savunma Komisyonu yayımladığı bildiride, "sadece kısa ve orta değil, uzun menzilli füzelerle de isabet gücünü garantileyecek bir noktaya geldik" dedi.

Gözlemciler ise, bu ifadeye ihtiyatla yaklaşmak gerektiğini vurguluyor.

BBC'nin Seul muhabiri Steve Evans da, Kuzey Kore'nin nükleer başlıkları küçültebilecek noktaya gelip gelmediğinin açık olmadığını bildiriyor.

Ban Ki-moon'un ziyareti

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Kuzey Kore ile Güney Kore tarafından ortaklaşa yönetilen Kaesong sanayi bölgesine yapacağı ziyaret ise, Kuzey Kore tarafından ziyarete sadece bir gün kala iptal edildi.

Halen Güney Kore'de bulunan Ban Ki-moon, üzüntüyle karşıladığını söylediği bu karar için kendisine bir gerekçe bildirilmediğini söyledi.

Genel Sekreter, bölgeye yapacağı ziyareti açıklarken, Kuzey Kore'yi "Kore yarımadasında barış ve istikrar için uluslararası toplumla işbirliğine çağıracağını" belirtmişti.

Daha önce Güney Kore'nin Dışişleri Bakanı olan Ban Ki-moon, 20 yılı aşkın bir süredir Kuzey Kore toprağı da sayılan bir yere giden ilk BM Genel Sekreteri olacaktı.

Ban Ki-moon Kaesong sanayi bölgesini ziyaret edecekti.