BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  DÜNYA

Kuzey Kore Güney Kore'yi bombaladı

Kzey Kore ve Güney Kore savaşın eşiğinde. Kuzey Kore komşusuna ait bir adayı top ateşine tuttu.

Abone ol

Kore yarımadasında savaş rüzgarları esiyor. Kuzey Kore Güney Kore'nin Yeonpyeong adasını bombaladı. Olayda çok sayıda ev ateş aldı, ölü ve yaralılar var. Şoke eden bu saldırı sonrası Güney Kore, savaş uçakları havalandırdı.

200'DEN FAZLA TOP MERMİSİ

İki ülke arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde bulunan Yeonpyeong adasına 200'den fazla top mermisi düşerken, onlarca evde yangın çıktı. Çok sayıda kişi yaralandı.

YANGINLAR YAYILDI

Güney Kore'nin YTN televizyonunun görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, yangının kontrolden çıkarak yayılmaya devam ettiği belirtildi.

ADA BOŞALTILIYOR

Güney Kore YTN televizyonu, adadaki köylerde bir çok evin yandığını ve 2 köylünün yaralandığını duyurdu. Yonhap haber ajansındaki habere göre ise Güney Kore yetkilileri, saldırıda hedef olan adadaki köyleri boşaltıp, köylüleri İnçon şehrine taşıyor.

1 ASKER ÖLDÜ 13 ASKER YARALANDI

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin top ateşinde 1 askerinin öldüğünü, 13 askerinin de yaralandığını duyurdu.

F-16'LAR HAVALANDI

Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasının ardından Güney Kore F-16 savaş uçaklarını havalandırdı.

Kriz hiç eksik olmadı
Uluslararası bir soruşturma komisyonunun raporuna göre, 26 Mart'ta Kuzey Kore deniz hududu yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında 46 donanma mensubunun öldüğü Güney Kore savaş gemisinin batmasına, Kuzey Kore denizaltısından atılan torpido sebep oldu.

Kuzey Kore ise raporu yalanlayarak, Seul'u sahte kanıtlar üretmekle suçlamıştı ve iki ülkenin savaşın eşiğinde olduğunu açıklamıştı. Daha sonra Güney Kore, ABD ile deniz tatbikatı yapmış, Kuzey Kore bunu savaş nedeni olarak gördüğünü belirtmişti. 

Güney Kore'nin YTN televizyonu, iki ülke arasındaki sınırın yakınında açılan top ateşininin ardından Güney Kore'nin karşılık verdiği ve Savunma Bakanlığı'nın alarma geçtiğini duyurdu.

EVLER ATEŞ ALDI, ÇOK SAYIDA YARALI VAR

YTN televizyonu haberinde, 1200-1300 kişinin yaşadığı Yeonpyeong adasına açılan top ateşinde iki kişinin yaralandığı, çok sayıda evin de ateş aldığı belirtilmişti. Yonhap ajansının haberinde ise olayda 4 kişinin yaralandığı bildirildi.

GÜNEY KORE MERKEZ BANKASI ACİL OLARAK TOPLANDI

Güney Kore Merkez Bankası'ndan adını açıklamayan bir yetkili, Merkez Bankası üst düzey yetkililerinin acil toplantı yapacaklarını ve olayın piyasaya muhtemel etkilerini değerlendireceğini söyledi. Yetkili, toplantıda faiz oranlarının gözden geçirilmeyeceğini de belirtti.

ÇİN'DEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Kuzey Kore'nin top ateşinin ardından Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "barışa katkı yapmaları" çağrısında bulundu. Çinli yetkili, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "konuyu yakından izlediklerini ve gerçek durumun teyit edilmesi gerektiğini" ifade ederek, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere geri dönülmesinin zorunlu hale geldiğini ileri sürdü.

RUSYA DA UYARDI

Öte yandan, Rusya da, Kore yarımadasındaki "tehlikeli tırmanış" konusunda uyarıda bulundu. İnterfax ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adaya yönelik topçu ateşinden sonra durumun bölgede tehlikeli bir tırmanışa yol açmamasının önemli olduğunu söyledi.