BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.443,45
HABER /  EKONOMİ

Kuzey Irak'a borç verdik

Mesud Barzani'nin sürpriz Ankara ziyaretinin perde arkası aralandı. Ankara ile Erbil arasında ilişkiler yeni bir aşamaya geçti.

Abone ol

Ankara Kuzey Irak'a bu yıl içinde 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında borç para verdiği ortaya çıktı. Barza'nin Kuzey Irak yönetimin Halkbank'ta biriken petrol parasını almak için geldiği belirtiliyor.

Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki ilişkiler her geçen gün büyüyor. Bağdat ile yıldızı barışmayan Barzani, dümeni Ankara'ya kırdı. Kamuoyunda merak konusu olan ziyaretin ayrıntılarını Hürriyet si ekonomi yazarı Erdal Sağlam, köşesinde yazdı. İşte o yazıdan bir bölüm:

"Türkiye'nin bu yılın başlarında, Irak'ta yapılan seçimler öncesinde Kürt yönetimine ekonomik destek sağladığı belirtiliyor.  Verilen borç miktarı kimine göre 1 milyar dolan buluyor kimine göre ise 500 milyon dolar civarında. Bu borcun mekanizmasının nasü kurulduğu ise tam olarak bilinemezken, 'enerji sahalarına mahsuben işlem'den söz ediliyor.

2 BAKAN İMZASI TAMAM

Irak'ta yaşanan kargaşa K. Irak yönetimini zor durumda bıraktı ve Irak merkezi yönetiminden bu yıldan 7 milyar dolarlık petrol payı alacağı bulunuyor. Erdoğan'dan Halk Bankası'nda biriken paradan sadece hak ettikleri yüzde 17.18 oranındaki payı değil, merkezi yönetimden alacaklarının tahsiline de izin vermesini istiyorlar. Yani K. Irak sattığı petrolün miktarını artıracak ve Halk Bankası'na gelen paradan 7 milyar dolarlık alacağı mahsup edene kadar gelen paranın tümü K. Irak yönetimine aktarılacak. İşte Mesud Barzani'nin Erdoğan'a asıl bu konu için ziyaret ettiğini öğrendik. Bu arada gerçekten K. Irak yönetiminin Halk Bankası'ndaki hesap için gereken 2 bakan imzası da tamamlanmış oldu. 

K. IRAK'A FİNANSMAN DESTEĞİ ARAŞTIRILIYOR

Bu arada K. Irak'ın para sıkıntısının giderilmesi için, yeni borç verilip verilmeyeceği, bunun gerekirse Halk Bankası'ndan, gelecek petrol paralarına mahsuben, kredi verilebileceği de, Ankara Kulislerinde konuşuluyor.
Hükümet, anlaşmanın yapıldığı 27 Kasım 2013 tarihinden önce K. Irak'ın merkezi yönetiminden alacağı için bir şey yapamayacağını daha önce kendilerine söylemişti. Özetle; Türkiye K. Irak yönetiminin ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlamak için çabalıyor. Bunun için bulunacak yöntemin kamuoyuna detaylı açıklanacağını ise sanmıyorum."