BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.382,37
HABER /  POLİTİKA

Kuruyan gölde su ihalesi

Türkiye kavruldu göller kurudu. Ama Aydın Valiliğinin haberi yok.

Abone ol

Küresel ısınma nedeniyle Türkiye'nin birçok yerinde kuruyan su yatakları arasında yer alan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tasarrufunda bulunan Azap Gölü'ndeki su ürünlerinin değerlendirilmesi amacıyla, Aydın Valiliği yeni ihale açtı.

Alınan bilgiye göre, Ege Bölgesi'nin Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü'nden sonra üçüncü büyük sulak alanı olan Azap Gölü, üç yıllığına kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarıldı. Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Yeşilköy sınırları içerisinde bulunan, bu yıl yaşanan aşırı kuraklıktan dolayı kuruyan ve hayvanların otladığı Azap Gölü'ndeki su ürünleri ihalesi, Söke'de bir yerel gazetede yayımlandı.

İlana göre, Aydın Valiliği İl Encümenince alınan kararla 1 yıllık muhammen bedeli 4 bin YTL olarak belirlenen ihale, 17 Ekim 2007 Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Bölgede en az beş yıldır faaliyette olan ve su ürünleri ile uğraşan kooperatif veya köy birliklerine açık olacak ihalenin ilk aşamasında talipli çıkmaz ise ikinci ihale 24 Ekim 2007 Çarşamba günü yapılacak.

Kuruyan gölün ihaleye çıkarıldığını yeni öğrendiğini söyleyen Yeşilköy Muhtarı Mümtaz Serin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beşparmak Dağı eteğinde bulunan Azap Gölü'nün, dağlardan gelen dere sularının yanı sıra Büyük Menderes'e bağlı kanaldan da beslendiğini anımsattı. Serin, ''Ancak, bu yıl ne yağmur yağdı ne de Büyük Menderes'ten su akışı oldu. Bu nedenle gölümüz kurudu. Şu anda bir damla su yok. Kuruyan göl alanında hayvanlarımız otlamakta. Gölün, su ürünleri için yeniden ihaleye çıkarılmasına biz de şaşırdık'' dedi.

İHALE, YASAL ZORUNLULUK

İhale ilgili bilgi veren Aydın İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Azap Gölünde yapılacak ihale için talep bulunduğunu söyledi. İhale konusu gündeme geldiğinde, kendisinin de gölün kuru olduğunu hatırlattığını kaydeden Aktemur, bu gibi durumlarda kira süresinin dolması ya da yenilenmesi dolayısıyla ihalenin yasal zorunluluk olduğunu kaydetti.