BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.437,03
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Kurtulmuş'un gönlünden geçen ücret

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, yeni yıl ilan edilecek asgari ücret tartışmalarına katıldı.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun asgari ücret bin 89 TL olmalı teklifine destek verdi.

Gönlünden geçen miktarın bin TL olduğunu vurgulayan Numan Kurtulmuş, asgari ücretliden vergi alınmaması gerektiğini de ifade etti.

Kurtulmuş, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve heyetini kabul etti. Kabulde ekonomiyi değerlendiren Kurtulmuş, Türkiye’nin mali alanda dünyanın itibarlı ülkelerinden olduğuna temas etti. Kurtulmuş, gelişmiş ülkelerin ciddi bir şekilde etkilendiği bunalımdan Türkiye ve Kore’nin sıyrıldığını vurguladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, “Yeni dönemde Türkiye’nin artık üretim gücünü artırması gibi özellikle orta direkleri güçlendirmesi ve yeni orta direklerle güçlendirmesi gibi tarihi bir noktadayız. Ayrıca Türkiye sanayisinin markalar oluşturması, araştırma ve geliştirmeye büyük payların ayrılması gerektiğine inanıyoruz. Üçüncü alan ise daha çok sendikaların da alanını oluşturan bu refahın toplumda nasıl paylaşılacağı. Nasıl adaletli bir paylaşımın sağlanacağıdır. Bunun en büyük gereklerinden birisi Türkiye’de dar gelirli ve fukaraların alım gücünü artıracak tedbirlerin alınmasıdır.” ifadelerini kullandı.

"ÇİFTÇİ İLE HOLDİNG SAHİBİNİN MAZOTA AYNI KDV'Yİ ÖDEMESİ HAKSIZLIK"

Alım gücünün artırılması noktasında en başta asgari ücretin geldiğinden söz eden Numan Kurtulmuş, gönlünden geçenin Gündoğdu’nun söylediği rakama yakın bir rakam olduğu, bununda bin TL olduğunu aktardı. Asgari ücretin en kısa zamanda vergi dışında tutulmasını arzu ettiğini belirten Kurtulmuş, asgari ücretliden vergi alınmaması gerektiğini savundu. Buna bağlı olarak Türkiye’de ciddi bir vergi reformuna ihtiyaç olduğunun da altını çizen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kazanandan daha çok verginin alındığı, az kazanandan az, kazanmayandan da alınmayan bir ekonomik yapıyı oluşturmak durumundayız. Bu çerçevede vergi reformunun temelini de dolaylı vergilerin mümkün olduğu kadar aşağı çekilmesidir. Yani şu suyu sokaktaki bir işsizimiz ile bir işadamımız aynı KDV’yi ödeyerek bunu edinebilmektedir. Benzini, mazotu bir çiftçimizle bir holding sahibi aynı KDV’yi ÖTV’yi ödeyerek bunu edinmektedir. Bu zaten kendi başına bir haksızlıktır.”

"GELİR VE VERGİ ADALETİNİ SAĞLAYACAK ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"

Türkiye’de gelir ve vergi adaletini sağlayacak çalışmaların yapıldığını vurgulayan Kurtulmuş, hakkaniyetli bir yapı vaat etti. Kurtulmuş’a yeni görevinde başarı dileyen Ahmet Gündoğdu ise "Kendileri ekonomiden sorumlular. Memurlar olarak bizim ekonomi ile dertlerimiz fazla." dedi.

Memurun sorunlarını Kurtulmuş’a ileten Gündoğlu, toplu sözleşme yasasının gecikmesinin memurları olumsuz etkilediğini söyledi. Gündoğdu, süreçten en çok mağdur olanların öğretim görevlileri ve öğretmenler olduğuna dikkat çekti.

Asgari ücret çalışmalarının sürdüğünü aktaran Gündoğdu, geçen yıl ki açlık sınırının bin 89 TL olduğundan bahsederek, kendilerinin de en az asgari ücretinin bin 89 TL artı yüzdelik zam olarak belirlediklerini duyurdu. Yine 4/C’liler gibi kadro bekleyenlerin, emekliye ayrılırken eş yardımının kesilmesi ve emekliye ayrıldıktan sonra maaşlarının yüzde 40 azalmış olmasını gibi sorunları da ileten Gündoğdu, maaşı yüzde 40 düştüğü için memurların emekli olmak istemediklerini savundu ve bunların gündemlerinde olmasını talep etti. Gündoğdu, vergilerde de zengin fakir ayrımının yapılması gerektiğine dikkat çekerek, partinin de bu yönde bir çalışması olduğuna ilişkin haberleri hatırlattı.