BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

HGS'yi bedavaya almanın yolu

KGS'den HGS'ye geçiş nasıl yapılır? KGS'deki paralar ne olacak. OGS'den geçiş yapmak isteyenler ne yapacak? İşte tüm soruların yanıtı;

Abone ol

1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek HGS için bankaların yarışı başladı. PTT şubelerinde 5 liraya satılan HGS, bankalarda bedava.


HGS ÜCRETLERİ NE KADAR?

HGS için 30 TL şartı kaldırıldı, diğer zorunlu ücretler de yarıya indirildi. Yeni fiyat tarifesini görmek için TIKLAYIN

HGS'Yİ HANGİ BANKALAR ÜCRETSİZ VERİYOR?

Bu bankalarda hesabınız varsa HGS'ye para ödemeden sahip olabilirsiniz. Ayrıca dolum derdinden de otomatik ödeme talimatı ile kurtulacaksanız. Ücretsiz HGS veren bankalar için TIKLAYIN

HGS İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

2 tür HGS bulunuyor. Biri 5 liraya diğeri 15 liraya satılıyor. Gereken evrakları öğrenmek için TIKLAYIN

HGS NEREDEN ALINIR?

HGS dolumları bakkallarda bile yapılabilecek. Ancak HGS kartı ilk başlangıçta sadece bu kurumlardan temin edilecek. (TIKLAYIN)

MOTOSİKLETLERDE HGS NEREYE YAPIŞTIRILACAK?

HGS'ye geçişte ilginç bir sorun çıkacak. Motosiklet sürücüleri etiketi nereye yapıştıracak?

(DEVAMINI OKU)


1 Ocak’tan itibaren otoyol ve köprülerde geçişi sağlayan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) tarih olacak. 15 Aralık’tan itibaren dolum yapılamayan KGS kartları yerini HGS’ye bırakırken, şu ana kadar 600 bin civarında HGS kart satışı gerçekleştirilirken bu rakamın kısa sürede 4 milyona ulaşması bekleniyor.

HGS’leri bankalar müşterilerine bedava verirken, PTT ve köprülerde 5 liraya satılıyor.

KGS'DEKİ BAKİYE İADE EDİLİYOR

HGS ile birlikte KGS kartları iptal olurken, OGS kullananların da HGS’ye yönelmesi bekleniyor. KGS cihazlarında kalan bakiyeler, HGS etiketlerine aktarılabiliyor ancak kart depozitosu iade edilmiyor. OGS’den HGS’ye geçecek olanlar ise, bankalardan aldıkları OGS cihazlarını ücretiyle iade edebiliyor. 30-40 dolara alınabilen OGS cihazları şu anda alınan bankaya 60 TL karşılığında iade edilebiliyor. KGS kartlarının içindeki bakiyeyi HGS’ye aktarmak isteyenlerin ise bunun için PTT şubelerine, otoyollardaki karayolları acentalarına veya bankalara başvurmaları gerekiyor. Yaklaşık 15 gün gibi bir süre içinde kalan bakiyeleri, HGS etiketlerine tanımlanıyor.

HGS NASIL ALINIYOR?

PTT şubelerinden ve bankalardan temin edilebilen cihaz için kimlik ve ruhsat sahibinin uyuşması gerekiyor. Cama içeriden yapıştırılan etiket ve kart tipi olmak üzere iki tip etiket kullanılacak.

HGS OLMADAN KAÇAK GEÇİŞ YAPANLAR NE OLACAK?

HGS'de 30 lira şartı da kaldırıldı. HGS'yi kullanmak için gerekli olan bakiye zorunluluğu da yarıya indirildi. Ayrıca HGS'sinde ücret olmadan geçiş yapanlar, 7 gün içinde yükleme yaptıkları durumda ceza ödemeyecekler. Aynı şekilde HGS'si olmadan kaçak geçiş yapanlar da 7 gün içinde HGS aldıkları taktirde cezadan muaf olacaklar.

KGS VE OGS'DEN HGS'YE NASIL GEÇİLİR?

· PTT, otoyol-köprü gişeleri ve anlaşmalı bankalardan temin edilebiliyor.
· HGS etiketi alacak kişilerin araç ruhsatı ve kimlikleriyle başvuru yapması gerekiyor.
· HGS etiketleri benzin istasyonları, marketler hatta bakkalarda bile doldurulabilecek.
· HGS’yi kullanmak için en az 30 lira yüklenmesi gerekiyor.
· KGS cihazlarında kalan bakiyeler, HGS etiketlerine aktarılabiliyor.
· Yaklaşık 15 gün gibi bir süre içinde kalan bakiyeleri, HGS etiketlerine tanımlanıyor.
· Ancak kart depozitosu iade edilmiyor.
· OGS’den HGS’ye geçecek olanlar ise, OGS cihazlarını ücretiyle iade edebiliyor.
· 30-40 dolara alınabilen OGS cihazları, bankaya 60 TL karşılığında iade edilebiliyor.

KARABORSACILARA GÜN DOĞDU

15 Aralık’tan bu yana dolumu yapılamayan, 1 Ocak’tan itibaren de tamamen kaldırılacak olan KGS, karaborsaya düştü. KGS’nin yerine getirilen Hızlı Geçiş Sistemi’ni (HGS) henüz almayanlar, KGS kartlarını da dolduramadıkları için, karaborsacılara gün doğdu. Otoyol ve köprü gişelerine konuşlanan KGS karaborsacıları, geçişin normalde 4.25 TL olmasına karşın, zor durumda kalan sürücülere tek geçişi 15-30 TL aralığında fiyatlarla satıyor. Karaborsacıların tuzağına düşüp, yüksek fiyattan geçmemenin yöntemi de bulunuyor. HGS şeridinden etiketsiz olarak geçiş yapıldıktan sonra, bir hafta içinde HGS satın alınırsa, cezasız olarak ücret kesiliyor.