BIST 10.056
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.428,71
HABER /  GÜNCEL

Kürtlerin taleplerine Türklerin cevabı

Etnik bir bölünmeye doğru mu gidiyoruz? Talepler artıyor ama gösterilen tepki ve endişeler de aynı oranda artıyor.

Abone ol

Türkiye hızlı bir şekilde kopuşa mı sürükleniyor? Bağımsızlık isteyen Kürtlerin oranında artış var. Buna karşı Türklerin yüzde 75’i Öcalan’ın idamını istiyor. Türklerin yüzde 95’i Kürt özerkliğine “hayır” diyor.

2011 yılı sonunda yapılan bir araştırma sonuçlarına göre BDP ve PKK'nın talepleri yeni tehlikeleri beraberinde getiriyor. Kürtler arasında bağımsızlık isteyenlerin oranında artış var.

Nazlı Ilıcak'ın evine konuk olan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Eş Başkan Yardımcıları Meral Danış Beştaş ve Filiz Koçali, Kürt sorununa siyasi çözümden ne anladıklarını açıkladılar.

İşte o yemeğe katılan gazeteciler arasında Milliyet yazarı Kadri Gürsel de vardı. Yazar Gürsel, bugünkü Kürt siyasetçilerin taleplerini özetledikten sonra kapıdaki tehlikeye dikkat çekiyor.

Gürsel, yazısında "Bu şimdilik siyasal bir kutuplaşma. Önlem alınmazsa etnik bir kutuplaşmaya da dönüşebilir. Bu tablodan kati ayrışma yerine yeni bir “ortaklık modeli” çıkmasının ancak bir paradigma sıçraması ile mümkün olabileceğini düşünüyorum." diyor. Yazar ardından ürkütücü o araştırma sonuçlarına yer verdi.

TÜRKLERİN YÜZDE 95'İ ÖZERKLİĞE KARŞI

(...)48 ilde 6516 hanede yürütülen araştırmaya göre Türkiye genelindeki Kürtlerin yüzde 23’ü bağımsızlık istiyor, yüzde 77’si istemiyor.
Kuruluşun başkanı “İki yıl önce ayrılıkçıların oranı yüzde 6 ila 7 seviyesindeydi” diyor. Dikkat çekici bir artış bu...
Çalışma, Uludere katliamından birkaç hafta önce yapılmış; dolayısıyla ayrılıkçıların oranında katliamın etkisiyle bir artışın meydana gelmiş olduğu varsayılabilir.
Yine ülke genelinde Kürtlerin yüzde 56’sı özerklik istiyor. Bu oran 2009’da yüzde 21 imiş.
Kürtlerin yüzde 65’i ana dilde eğitim, yüzde 56’sı da Kürtçenin “resmi dil” olmasını talep ediyor.
Gelelim Türklere...
Türklerin yüzde 75’i Öcalan’ın idamını istiyor.
Türklerin yüzde 95’i Kürt özerkliğine “hayır” diyor. “Kürtlere daha fazla hak ve özgürlük verilmesi hangi sonuçları doğurur?” şeklinde, Türkiye geneline yöneltilen soruya cevaplarında, “bölünme olur” diyenlerin oranı yüzde 42, “iç savaş çıkar” diyenlerinki de yüzde 30... “Demokrasi gelişir” diye cevap verenler ise sadece yüzde 9,7... Onlar da büyük çoğunlukla Kürtler."