BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.428,33
HABER /  GÜNCEL

Kürtlere yapılan anketten şok sonuçlar!

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan'ın bugünkü köşesinde yayınladığı Kürtlere yapılan anketin sonuçları çok şaşırttı...

Abone ol

Türkiye'de yaşayan Kürt nüfusunu, o nüfusun yüzde kaçı eğitimsiz, yüzde kaçı okuma yazma bilmiyor, yüzde kaçı BDP'yi destekliyor oranlarıyla yazan Doğan'ın yazısından ilginç bir sonuç çıkıyor: Kürtlerden on kişiden sekizi PKK'ya sempati besliyor, ama yarısından fazlası Meclis'e güveniyor...

İşte Doğan'ın "BDP seçmeninden büyük sürpriz" başlıklı o yazısı:

Ben Kürt’üm” diyen insanların sayısı toplam nüfusun yüzde 17.9‘unu oluşturuyor. Bu memlekette yaklaşık on dört milyon insan Kürt. Kürt seçmen sayısı ise, yedi milyon dolayında. Kürtlerin sosyal kimliğinde öne çıkan iki özellik var. Yüzde 39.7’si eğitimsiz, yüzde 36.7’si işsiz. Her iki-üç Kürt’ten biri eğitimsiz ve işsiz. PKK’nın tam işine yarayan durum.

BUNLAR TEHLİKELİ ORANLAR

36, 39 bunlar çok yüksek oranlar. Afrika kabilelerinde görülebilecek oranlar. Bu gibi oranlar ne kadar yüksek ise, o kadar tehlikeli. Tehlike PKK ile doğrudan bağlantıdan ve PKK’ya duyulan sempatinin artmasından kaynaklanıyor. O sempati ya da bağlantının siyasal çevirisi var: Gezici Araştırma Şirketinin yaptığı araştırmaya göre, bu kitle içinde yer alan her on kişiden dokuzu BDP milletvekillerinin PKK’lılarla kucaklaşmasına sıcak bakıyor. Her on kişiden sekizi PKK’yı terör örgütü olarak görmüyor.

BDP SEÇMEN PKK KUCAKLAŞMASINA SICAK

PKK’ya bu kadar sempati beslemelerine rağmen, Gezici Araştırmanın çok çarpıcı bir bulgusu var: BDP seçmenin yüzde 68.9’u Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne güveniyor. BDP’li seçmen belli ölçüde PKK sempatizanı, PKK ile kucaklaşmaya sıcak, ama Meclis’e güven duyuyor.

MECLİS'TEKİ PARTİLERE MESAJ

Büyük sürpriz. Bu güven duygusu Meclis’teki bütün partilere büyük mesaj içeriyor:

MHP’ye: BDP’lileri düşman görmeyin.

CHP’ye: BDP’lileri anlamaya çalışın.

AKP’ye: BDP’leri her fırsatta bu kadar suçlamayın ve itmeyin.

BDP’ye: Sizin yeriniz Meclis. Biz sizi Meclis’te haklarımızı koruyun, yeni haklar elde edin, diye seçtik. Meclis dışında toplumu karşınıza alacak eylem ve sözlerden sakının.

BDP seçmeninin Meclis’e güven duyması, PKK’ya onca sempatiye rağmen, Kürt Sorununda çözümün her şeye rağmen, silahta değil, siyasette olduğunu gösteriyor. BDP seçmenindeki Meclis’e güven duygusu Batı’dan Doğu’ya gittikçe, her ne kadar azalıyorsa da, azalmanın parametreleri eğitimsizlik ve işsizlik.

TÜRKLERİN YÜZDE 60.2'Sİ HÜKÜMETİ TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARISIZ GÖRÜYOR

Gezici Araştırmanın bulgularından biri de, hükümetin terörle mücadelesi. Türkiye genelinde halkın yüzde 60.2’si hükümeti terörle mücadelede başarısız görüyor. Başarılı gören muhtemelen AKP seçmeni. Nasıl görüyorsa. Hatta, yüzde altmış hükümet için yine de iyi bir oran. Yaşadığımız son dört korkunç aya ve günde sekiz-on şehide rağmen, yüzde kırkı hala başarılı görüyorsa, hükümet için yine de iyi.

BDP SEÇMENİN YÜZDE 46.7'Sİ BDP GENEL BAŞKANININ ADINI BİLMİYOR

Bu bir yana, hükümet madem başarısız ki, doğru, madem silahla çözülmüyor ki, doğru, işte Meclis, işte oradasınız. Araştırmanın paradoksal yönü başka. BDP seçmeninin yarısı, yüzde 46.7’si BDP Genel Başkanının adını bilmiyor. Selahattin Demirtaş ya da Gülten Kışanak’tan birinin adını söyleyemiyor. Yine de, Meclis’e güveniyor.