BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.435,94
HABER /  DÜNYA

Kürtlere helikopterle para yağdı

Washington Post gazetesi yazdı... Amerika, Irak'taki Kürt yönetimine 3 helikopter dolusu para taşıdı...

Abone ol

Washington Post gazetesi, 23 Haziran 2004’ta ABD’nin Irak’taki bölgesel Kürt yönetimine nakit 1.4 milyar Dolar yardım yapma kararı aldığını ve Amerikan ordusunun söz konusu parayı üç helikopterle Erbil’e taşıdığını yazdı.

Gazetede, Irak Kürt yönetiminin bugünlerde hazırladıkları 30 saniyelik reklam filminde Amerikalılara "öteki Irak’ı" anlattıkları aktarıldı.

Irak’ta Sünniler ve Şiiler kanlı bir savaşın içindeyken Kürtlerin, Amerika’da kendi tanıtımlarını yaptığı belirtilen haberde, sadece geçen yıl Kürtlerin Amerika’da lobi şirketleri ve Washington’da bir diplomatik büro kurmak için 3 milyon dolardan fazla para harcadığı vurgulandı.

1.4 MİLYAR DOLAR ÜÇ HELİKOPTERLE TAŞINDI
Haberde, bundan 20 gün sonra işgal sonrası Irak’ta oluşturulan Amerikan yönetiminin Kürtlere 1.4 milyar dolar nakit para verdiği, Amerikan ordusunun da "gıcır gıcır 100 dolarlık banknotlardan oluşan" bu parayı 3 helikopterle Erbil’e taşıdığı ifade edildi.

Talabani’nin "Şirketin lobi faaliyetleri gıda karşılığı petrol programından yararlanmamız için çok faydalı oldu" derken, bir süre sonra da ABD’nin, Irak’ın yeniden imarı için ayırdığı fondan da Iraklı Kürtlere 18.4 milyar yardım gönderildiği belirtildi.

AMERİKALI YETKİLİLER KAYGILI
Kürtlerin bu kampanyasının ABD ve Irak Hükümeti tarafından desteklenen "birleşik Irak" politikasına aykırı olduğu vurgulanan haberde, bazı üst düzey ABD’li yetkililerin, Iraklı Kürtlere daha fazla özerklik verilmesi halinde, bunun Irak’ta bir bölünme ve PKK sorunuyla mücadele eden Türkiye’de istikrarın bozulmasına neden olabileceği görüşünde olduğu aktarıldı.

KUZEY IRAK DEVLET İÇİNDE DEVLET
Irak’taki 5 milyon Kürt için ABD içinde dostluklar kurmanın hayati derece önemli olduğu, çoğunluğu dağlık bölgeler olan Irak Kürt bölgesinin ise devlet içinde devlet gibi hareket ettiği kaydedilen haberde, "Bölgesel Kürt Yönetimi kendi yasalarını geçirme hakkına sahip, kendi iç güvenlik birimi bulunuyor hatta Irak ordusunun bölgeye girmesine engel oluyor. Bölgede Irak bayrağı bulunmuyor, Erbil’e gidenler ise Irak değil Kürdistan vizesi alıyor" denildi.