BIST 10.407
DOLAR 32,32
EURO 35,03
ALTIN 2.403,86
HABER /  GÜNCEL

Kürtler referandumda 'evet' diyecek

BDP referanduma boykot kararı aldı ama, Kürt parti ve gruplarından referanduma destek açıklaması geldi.

Abone ol

Diyarbakır'da, BDP dışında kalan bazı Kürt parti ve gruplar yaptıkları ortak basın açıklamasında Anayasa değişikliği için 12 Eylül’de yapılacak Referundam da ‘Evet' oyu kullanacaklarını açıkladı.

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) ile Demokratik Kürtlerin Arayışı, Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi ve Dicle Fırat Diyalog Grubu, 12 Eylül'de yapılacak Referandum için Yenişehir ilçesi Ofis semtinde ortak basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan Tahsin Sever, farklı eğilimlere sahip Kürt gruplarin Türkiye'nin çok uluslu, çok dilli ve çok kültürlü, çoğulcu gerçeğini kapsayacak, Kürtler başta olmak üzere bütün etnik ve dini farklılıklara Türk halkıyla eşitlik temelinde bir arada yaşama güvencesi sağlayacak sivil Anayasa yapılmadan gerçek anlamda demokrasi ve barışa kavuşmasının mümkün olmadığına inandıklarını söyledi.

Sever, Türkiye Cumhiriyeti'nin kuruluşundan bu yana izlediği ret, inkar ve imha politikalarının anayasalarının da ırkçı, şoven ve anti demokratik karakterini şekillendirdiğini iddia ederek, şöyle devam etti:

“Mevcut 12 Eylül Anayasası da bu ruhla şekillenmiş ve topluma zorla dayatılmıştır. Kısmi anayasa değişikliği paketi de mevcut Anayasa'nın ırkçı şoven karakterini esastan değiştirmediği, toplumsal ve siyasal sorunları çözmeyi hedeflemediği açıktır. Ancak, demokratikleşme adımlarını da önemsiyoruz. Bu adımların Kürt sorununun doğru bir zeminde tartışılmasına olanak sağlayacağına inanıyoruz. Bu nedenle bütün yetersizliklerine rağmen referanduma sunulan anayasa değişiklik paketin, 12 Eylül darbe anayasından gedik açtığı, Kürt halkının aleyhine şekillenen statükoya sarstığı, vesayet rejimini girileteceği, kısmi demokratik açılımlar sağlayacağı, mevcut anayasanın tümden değişmesi yönünde adım olacağı için ‘evet' diyoruz.”

Tahsin Sever, açıklama sonunda çağrıda bulunarak, “Başta halkımız olmak üzere tüm demokratik güçleri, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan referandumda yetersiz olsa da evet oyu vermeye çağırıyoruz” dedi.

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı açıklamanın Kürtçe'de okunması ardından grup dağıldı.