BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,99
ALTIN 2.439,87
HABER /  DÜNYA

Kürtler Irak raporundan rahatsız

Kuzey Irak'taki 'Kürdistan Bölge Parlamentosu', Bush'a bir mektup göndererek Irak raporunu eleştirdi.

Abone ol

Mektupda, "Bu rapor Amerikan - Kürt dostluğunu zedeler" ifadesine yer verildi. Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanı Adnan Müfti'nin imzasını taşıyan mektupta, raporun "Kürtlerin kazanımlarını hedef aldığı" belirtildi.

Mektupta ayrıca, rapordaki bazı tavsiyelerin Irak'ta çözümsüzlüğü dayattığı ifade edildi ve Kürtleri kaygılandırdığı vurgulandı.

Eski Dışişleri Bakanı James Baker ve Demokrat senatör Hamilton başkanlığındaki Irak Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda,

Raporda ayrıca, Kerkük'ün geleceği ile ilgili olarak 2007 yılından önce bir refaranduma gidilmemesi tavsiyesinde bulunulmuştu.

Irak Çalışma Grubu: "Referandum ertelenmeli"

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokratların ortak kurduğu Irak Çalışma Grubu'nun raporu 6 Aralık'ta açıklanmıştı. Raporda Kuzey Irak'ta bağımsız bir devletin ilan edilmesi halinde, Türkiye'nin bölgeye asker yollayabileceği ifade edilmişti.

Raporda ayrıca, ''2007 yıl sonundan önce, Irak Anayasası'nda öngörüldüğü gibi Kerkük'ün geleceğiyle ilgili bir referandum patlama etkisi yaratabilir ve ertelenmelidir'' ifadesi kullanılıyor.

Kerkük kentindeki mücadelenin, Kürtler, Araplar ve Türkmenler arasında olduğu belirtilen raporda, Kürtler'in Kerkük'ü kendi topraklarında görmek istediği ancak yapılacak bir referandumla şiddetin artma riskinin çok yükseleceği vurgulanıyor.