BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kurtlar Vadisi kazandırıyor

Son dönemin öne çıkan televizyon dizilerinden biri olan Kurtlar Vadisi yüksek izlenme oranlarına ulaşırken sponsorunun da satışlarını yükseltti.

Abone ol

Diziye yılbaşından bu yana sponsor olan Arden Saat, geçen dört aylık sürede satışlarını yüzde 30 yukarı taşıdı. Arden Saat Genel Müdürü Mustafa Gümüş, söz konusu artışın saat sezonunun ölü zamanına denk geldiğini belirterek dizinin satışlara etkisinin saat sezonunun açılmasıyla birlikte yıl sonuna kadar en az yüzde 60 olacağını söylüyor.

Markanın dizi ile anılır hale geldiğini belirten Gümüş, bayiye gelen bazı müşterilerin ‘Bana Kurtlar Vadisi saatinden verin' dediğini dile getiriyor. Bunun dizinin izleyiciler üzerinde etki bırakmasına bağlı bir sonuç olduğunu belirten Gümüş, Arden Saat çalışanlarının birçoğunun dizinin yayınlandığı perşembe akşamları diziye yetişmek için işten erken çıktığını ifade ediyor. Türkiye'nin yanı sıra Almanya'da yaşayan gurbetçilerin dizinin sıkı takipçisi olduğunu; kendilerine ‘Bize Polat'ın saatinden gönderin' talebinde bulunduğunu anlatan Gümüş, ‘Dizi sayesinde markamızın imajı yurtdışına da taşınmış oldu.' diyor.

Ancak, sponsorluğun satışlara bu derece katkısı olduğu bir dönemde Arden Saat farklı bir karar alarak dizi sponsorluğunu bıraktı. "Biz sponsorluğu bıraktık; ama Arden Saat artık dizinin bir parçası olarak kalacak ve onunla birlikte anılacak." diyen Gümüş, sponsorluğu bırakma sebeplerinden birisi olarak ‘seyirci tepkisini çekmemek' olarak açıklıyor. Uzun süre dizi ortasında seyirci karşısına çıkmanın seyircide bıkkınlığa yol açabileceğini hatırlatan Gümüş, "Büyük beğeniyle izlenen dizilerin arasına sık reklam girilmesi ilk başta marka bilinirliliği açısından iyi olsa da sonradan tepki çekebiliyor. Bunu düşündük, ya devam ya tamam diyecektik. Sponsorluk maliyetinin yüksek olması da kararımızın ‘tamam' yönünde olmasına etki etti." diyor. Arden Saat, Kurtlar Vadisi'nin her bir bölümü için 20 bin dolar sponsorluk bedeli ödedi.

Arden Saat'in Momentus, Rovello ve Quantum ile birlikte birkaç yerli markadan biri olduğuna dikkat çeken Gümüş, Türkiye'de hiçbir şekilde saat üretiminin yapılmadığını belirtiyor. Gümüş'e göre bunun sebebi fabrika açma maliyetlerinin yüksek olması. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de saat kullanımında değişim yaşandığına dikkat çeken Gümüş, "Saat eskiden zamanı gösterdiği için tercih edilirdi, şimdi ise aksesuar olduğu için alınıyor." diyor. 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Türkiye saat piyasasının yüzde 40'ının Çin'den gelen ürünlerin etkisi altında olduğunu vurgulayan Gümüş, bu ülkeden gelen ucuz mallar ile mücadele etmekte zorlandıklarını kaydediyor.

İsviçre markası Arden Saat'in isim hakkı satın alınarak aynı isimle Habib Erdoğmuş tarafından 1997'de kurulan şirket, yüzde 98'i kuyumculardan oluşan bin 350 bayi ile çalışıyor. Parçaları İsviçre'den alınıp, Güney Kore'de montajlanarak ithal edilen saatlerden üç yıl önce 13 bin adet satan firma, geçtiğimiz yıl 70 bin saat satarak 5 trilyon lira ciro elde etti. Arden Saat'in bu yılki hedefi 100 bin adetin üzerine çıkmak. Ürünlerini Almanya'ya da ihraç eden firma Kazakistan, Hollanda, Suriye, İran ve Rusya'ya da ihracat yapmak için çalışmalar yapıyor.

Kazakistanlılarla birlikte Kıbrıs'ta otel inşa edecek

Arden Saat'i bünyesinde bulunduran Koza Saatçilik, turizm sektörüne yönelik çalışmalara da başladı. Koza Saatçilik 3 milyon dolarlık yatırımla Kazakistanlı ortağıyla Kıbrıs'ta önümüzdeki yıl bitirilmek üzere tatil köyü inşa edecek. Kıbrıs'taki yatırım bittikten sonra Antalya'da yine aynı ortakla tatil köyü yatırımı yapacaklarını bildiren Arden Saat Genel Müdürü Mustafa Gümüş, bu sektöre girme sebeplerini şöyle açıklıyor: "Türkiye'de kolay kolay turizm sektöründe gerileme olmaz. Olsa bile bize büyük maliyet getirmediği için yük oluşturmaz."

Kaynak: