BIST 10.843
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.437,52
HABER /  POLİTİKA

Kürtçe seçmeli ders olsun

TÜSİAD, 10 yıl önce yayımladığı Demokratikleşme Raporu'nu güncelledi. Talepler tartışma konusu oldu.

Abone ol

TÜSİAD, 10 yıl önce yayımladığı Demokratikleşme Raporu'nu güncelledi. Raporun Kürt Sorunu başlıklı bölümünde ana dilin en azından seçmeli ders olarak okutulması istendi. Anayasa'da 58 değişiklik önerisi yapıldı. Siyasi Partiler Kanunu'nun azınlıklara dayalı politika yapılamayacağını düzenleyen maddesi için 'bütünüyle kaldırılmalı' denildi.

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLSUN
Raporun "Kürt Sorunu(Güneydoğu Sorunu)" başlıklı bölümünde, yapılan yasal düzenlemeler sonucunda anadilde öğretim sorununun ortadan kalktığının sayılamayacağı belirtildi. Raporda, "Anadil öğretiminin resmi dil yanında, en azından seçimlik ders olarak okutulmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır" denildi. Yine Kürt Sorunu bölümünde siyasi partilerin ırk, din, mezhep, dil farklılığına dayanan azınlıklar bulunduğunu ileri süremeyeceklerini düzenleyen Siyasi Partiler Kanunu'nun 81'inci maddesinin bütünüyle kaldırılması önerildi.

MGK KALDIRILSIN
Anayasa'daki Milli Güvenlik ibaresi Milli Savunma olarak değiştirilsin...Milli Güvenlik Kurulu kaldırılmalı...Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmalı... Savunma görevi Milli Savunma Bakanlığı'na ve iç güvenlik görevi ise İçişleri Bakanlığı'na bırakılmalırdır.

YEREL YÖNETİM REFORMU
Anayasa'nın yerel yönetimleri düzenleyen 127'nci maddesi sorunların yerinde çözülmesini öngören bir reforma temel oluşturacak şekilde yeniden kaleme alınmalı..Olağanüstü hal süresince çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin, TBMM'de belirli bir sürede onaylanmamaları halinde yürürlükten kalkacakları Anayasa'da düzenlenmelidir.

İMAM HATİPLERE KIZ ALINMASIN
Din dersi zorunlu olmaktan çıkarılmalı. İmam hatip liseleri günümüzde laik öğretim birliğini bozar bir nitelik sergilemeye başlamıştır. İmam Hatip Liseleri, yeniden düzenlenmeli ve bu okullara kız öğrenci alınmasına son verilmelidir... Anayasa'nın yükseköğrenimi düzenleyen 130 ve 131'inci maddeleri yeniden düzenlenmeli.

ASKERİ YARGI KALDIRILSIN
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu bağımsız bir yapıya kavuşturulmalı, hâkimler idari olarak kurula bağlanmalı... Askeri yargı, yargının bütünlüğünü mahkemelerin bağımsızlığını ve yargıç teminatı ilkelerini ihlal eder niteliktedir ve bu sebeple kaldırılmalıdır. Yüksek mahkeme üyeleri sadece Cumhurbaşkanı tarafından seçilmemeli, bu seçimi Yargıtay ve Danıştay üyeleri yapmalı.

YÜZDE 10 BARAJI İNDİRİLSİN
"2002 seçimlerinde kullanılan oyların yüzde 46'sının TBMM'de temsil edilmediği unutulmamalıdır. Ülke barajı yüzde 4-5 seviyesine çekilmeli. Ayrıca seçim harcamaları dikkatle denetlenmeli ve yurtdışındaki vatandaşlara oy hakkı tanınmalı. Milletvekili seçilmeye engel suçlar, dokunulmazlık kapsamından çıkarılmalı."