BIST 9.986
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.437,31
HABER /  GÜNCEL

Kürt siyasetinin sembol ismi Yaşar Kaya gözaltında!

Siyasi davalardan dolayı 21 yıldır Almanya’da yaşayan Kürt siyasetçi ve yazar Yaşar Kaya Türkiye’ye döndü. Kaya havaalanında gözlatına alındı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Kürt siyasetinin sembol isimlerinden olan 76 yaşındaki Yaşar Kaya Türkiye'ye döndü. Kaya 1994 yılındaki bir soruşturma nedeniyle gözaltına alındı. Polisler tarafından ifadesi alınmak üzere Ankara Adliyesi’ne götürülen Yaşar Kaya dönüş öncesi yaptığı açıklamada "sürgünde olmak, insanın ailesinden, sevdiklerinden uzakta olması, açık hava hapishane hayatıdır. Şimdi aileme, çocuklarıma, dostlarıma ve halkıma kavuşacağım için mutluyum." demişti.

TEKERLEKLİ SANDALYEDE DÖNDÜ

Eşi Yurda Alaca, kızı Berivan Kaya ve yakınları Kaya'yı Esenboğa Havalimanı'nda karşıladı. Yaşar Kaya, aprondan alınarak, ifade vermek için Ankara adliyesine götürüldü.

Kaya'nın eşi Yurda Alaca, buruk bir sevinç yaşadığını belirterek şunları söyledi: "Eşimin sağlığı hiç iyi değil, tekerlekli sandalye ile geliyor. Eşim demokrasiden, barıştan ve özgürlükten yana birisi. Eline hiç silah almadı, hiçbir suç işlemedi. Sadece parti başkanı olduğu için faili meçhul cinayetler listesinde ismi vardı yurt dışına gitti. Başka bir ülkede yaşamak çok zor. İnsanların özgür ve demokratik şartlarda kendilerini ifade etmeli. Barışın gelmesini hepimiz istiyoruz, anaların yüreği yanmasın, 1 yıldır şehit cenazeleri gelmiyor. İnşallah çözüm süreci başarıyla neticelenir. Başbakan Erdoğan, rolü çok büyük, inşallah o da muvaffak olur ve barışı iki halkın arasında sağlar, barışı sağlarsa ismi tarihe geçer."

534faf6932dc9f174cb9a98c.jpeg

"İLERİYE BAKMAMIZ LAZIM"

Karmaşık duygular yaşadığını ifade eden Kaya'nın kızı Berivan Kaya, babasının en azından hayatta olduğu için duyduğu mutluluğu ifade etti.

Çözüm sürecinin olumlu bulduğunu dile getiren Kaya, "Hepimiz barıştan yana insanlarız, bu ülkeye barışın katkı sağlayacağını inanıyoruz. Olayların ilerleyişini görmek lazım. Yaşamlar hep hırpalandı, üzücü ama ileriye bakmamız lazım" dedi.

İSMAİL BEŞİKÇİ KARŞILAYACAKTI

Kaya, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda kendisini yazar İsmail Beşikçi ile diğer arkadaşlarının karşılayacağını açıklamıştı. Ancak Kaya, Esenboğa Havalimanı’nda yapılan kontrollerden sonra 1994 yılında başlatılan bir soruşturmada kaydının bulunduğu gerekçesiyle uçaktan iner inmez gözaltına alındı. Kaya, ifadesinin alınması için polislerce Ankara Adliyesi’ne götürüldü. Kaya’nın Türkiye’ye kesin dönüş kararı almasında 'Sürgündeki Kürt Parlamentosu' ile Kürdistan Ulusal Kongresi üyesi olmak suçundan 31 kişinin yargılandığı davaya bakan mahkemenin tutuklamama güvencesi vermesi etkili olmuştu.

DEP'İN GENEL BAŞKANLIĞINI YAPTI

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık durumlarını ve yaşlarının ilerlemiş olmasını dikkate alarak 6 Mart'ta kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya'ya 3 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde "tutuklanmama güvencesi" vermişti.
Kaya, ifade vermesi durumunda Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) "Sanığa verilecek güvence belgesi" başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacak.

Yaşar Kaya ifade verdikten sonra bir gece arkadaşı İsmail Beşikçi’nin evinde kalacak. İstanbul’da da birkaç gün geçirdikten sonra Bodrum’daki yazlık evine gidecek.

yasar_kaya-jpg20140417103059.jpg

"BABAM AKİL ADAM OLABİLİR"


Yaşar Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek Türkiye'ye dönmek istediğini belirtmişti.

Kaya'nın Irak'ta yaşayan oğlu Dara Kaya da, babasının dönüşüyle Kürt sorununun çözüm sürecine önemli katkılarda bulunacağını belirtti:

"Babam önemli bir akil adam olabilir. Çünkü akil insan denilince saçlarını ağartmış, bu konuda dirsek çürütmüş, hapis yatmış başka şekillerde bedeller ödemiş insanlar geliyor aklıma. Böyle 50 isim söyleyebilirim. Bu insanlar, hem kendi hayatlarında hem de siyasette fikir ve emek sahibidirler. Bunlardan biri de babam Yaşar Kaya’dır. Dönüş yolunu açan karar geç alınmıştır. Babam aktif olduğu zaman Türkiye'ye dönmeliydi. Ama tabii AK Parti hükümeti de mevcut statüko ile savaşmak zorundaydı. Siyasi misyon ifade eden insanların dönüşünü sağlayan Sayın Başbakan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."

Oğlu Dara Kaya, babasının kalp pili taktığını ve evinde düştüğü için kemiklerinin kırıldığını ve tedavisinin devam ettiğini söyledi.

YAŞAR KAYA KİMDİR?

1938 yılında doğdu. İstanbul Kabataş Lisesi mezunu. 1959'da İstanbul'da İktisad Fakültesi'ne devam ederken 49 kişi ile birlikte tutuklandı. Dava 10 yıl sürdü. 1965'de yarım kalan tahsilini tamamladı. İstanbul'da birçok şirkette çalıştı. Serbest ticaret yaptı. Aynı davayla ilgili olarak 1968'de Konya'ya sürgüne gönderildi, aynı yıl döndü. 1991'de kurulan Kürt Vakfı'nın kurucularındandır. Özgür Gündem gazetesinin sahibi ve DEP’in (Demokrasi Partisi) Genel Başkanıydı. Bilahare yurtdışına çıktı. Kürt Parlamentosu üyesi oldu. 1994'ten beri siyasi sığınmacı statüsünde Almanya'nın Köln kentinde yaşayan 76 yaşındaki Yaşar Kaya, DEP'in ve 'Sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun başkanlığını yaptı. Aynı zamanda Özgür Gündem gazetesinin ilk imtiyaz sahibi olan Kaya, uzun bir zaman önce aktif siyasetten çekilmişti. 7 Mayıs 1993'te kurulan DEP'in Genel Başkanlığı'na getirilen Yaşar Kaya ve yedi parti yöneticisi Ankara'da kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) kararıyla tutuklanmıştı.

page_21-yil-sonra-turkiyeye-gelen-depin-eski-baskani-yasar-kaya-ifade-verecek_996849476.jpg