BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  POLİTİKA

Kürt sayısı Meclisi fena karıştırdı

DTP'li üye, Kürt sayısı konusunda rakam söyleyince AK Partili vekil müdahale etti. İşe MHP'de karışınca vekiller kavga etti.

Abone ol

TBMM'de Başbakanlık'a bağlı kurum ve kuruluşların bütçeleri görüşülürken "Kürtçülük" kavgası çıktı. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TÜİK'in, Türkiye'deki Kürtlerin tam sayısını çıkarması talebinin ardından yaşanan gerginlikte MHP ve Ak Partili vekiller birbirlerinin üzerlerine yürüdü, masalar yumruklandı.

Komisyonda dün TÜİK, SHÇEK, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Kurumu gibi Başbakanlık'a bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülürken, Kaplan, Türkiye'de yaşayan Kürtlerin sayısının 20 milyon olduğunu, ancak sayının kesin olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Ak Parti sıralarından "Burası Kürt devleti değil" diye tepkiler yükselirken, Ak Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, "Yok daha neler. 25-30 milyon. Hatta 50-60 milyon" dedi. Kaplan da "TÜİK sizin elinizde. Yaparsınız bir sayım kaç Türk var, kaç Kürt var, kaç Boşnak, Çerkes var ortaya çıkar. Yüzleşmekten korkuyorsunuz" diye konuştu. Tansiyon bir anda yükselirken Büyükkaya, "Kürtçülük, bölücülük yapıyorsun" diyerek itiraz etti.

MHP'Yİ SOKMAK İSTEDİLER 

MHP'liler tartışmayı sessizce izlerken Başkanlık Divanı'nda katiplik görevi yüreten Ak Parti Isparta Millletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan'a el işareti yaparak, "Yanındakine müdahale edip sustursana" demesi kavgaya yol açtı. Ayhan, "Ben senin askerin miyim? Haddini bil. Babanın oğlu muyum? Sen hangi cüretle bana 'müdahale et' dersin" diye bağırdı. Kaplan da önerisini yinelerken "Sayım yapalım, bu tartışma bitsin. Kürtleri, Arapları, hepsini topluyorsun bakıyorsun nüfus 170 milyona çıkıyor" dedi.

BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Toplantı sürerken yeniden alevlenen tartışmada Ayhan, "Bilgiç benden Kaplan'a müdahale etmemi istedi. Bölme metodunuza bizi alet etmeyin. Böyle haddini bilmezlik, rezillik olmaz" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da, "Pandoranın kutusunu açtınız. Şimdi bizi cepheye sürmek istiyorsunuz. Utanılacak şeyler yapıyor ve söylüyorsunuz" diyerek Ayhan'a destek verdi.

Diğer MHP'lilerin de Bilgiç'i eleştirmesi üzerine bu kez Ak Parti sıralarından tepkiler yükseldi.

Bu sırada yerlerinden kalkan Ayhan ve Bilgiç birbirlerinin üzerine yürüdü. İki vekili CHP'liler ayırdı.

Ortam yatışırken yeniden sahneye çıkan Kaplan, Ayhan'a destek vererek "Haklı. Sayın Bilgiç ya özür diler ya da orayı terk eder. Etmezse Başkanlık Divanı'na güvenim kalmamıştır. MHP ile yan yana oturan bir partiyiz. Ama Allah'a şükür şimdiye kadar bir saygısızlık yaşanmadı. Ben buradayken siz orada oturamazsınız" diye bağırdı. Ak Partililerin tepkileri üzerine masaya birkaç kez yumruk vuran Kaplan, "Ben buradayken orada oturamazsın" sözlerini tekrarladı.

AK Partililer, "Ortalığı tahrik ediyorsun" diyerek laf atmaya çalışırken, Komisyon Başkanı görüşmelere ara verdi.