BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Kürt liderlere gözdağı

ABD'li General gözdağı verdi. "Ya yardımcı olun ya da sonuca katlanın..."

Abone ol

Türkiye’nin büyük bir sınır ötesi operasyonu gerçekleştirmesi beklenmediği bildirildi. Washington Post gazetesi, büyük bir sınır ötesi operasyon olasılığının görünmediğini belirtmekle birlikte sınırdaki büyüyen Türk askeri varlığının bölgede görev yapan ABD ve Irak subayları arasında giderek artan bir kaygı yarattığını yazdı.

Gazeteye konuşan ABD’li Tuğgeneral Dana J.H. Pittard ise, Kürt Bölgesel Yönetimi için "PKK’yı etkisiz hale getirmeye yardımcı olmalı ya da sonuçlarına katlanmalı" ifadesini kullandı.

Washington Post gazetesi, Erbil kaynaklı Joshua Partlow imzalı uzun haberinde Türk-Irak sınırında hareketliğini ayrıntılı bir biçimde değerlendirdi. Irak sınır polisinin, Türkiye’nin sınır boyunda 20 bin ile 30 bin arasında asker yığdığına inandığını belirten gazete, şöyle devam etti:
     
"ABD ve Irak subaylarına göre, Türk helikopterleri, Irak’ın içerisinde dağlık bölgedeki asi Kürtlere karşı operasyonları gerçekleştirmek için uçuyor ve Türk havan toplarının düzenli bir biçimde Irak topraklarına düşüyor.Sınır bölgesinde giderek artan Türk askeri varlığının ve PKK ile tırmanan çatışmaların, sınırı tarayan ABD ve Irak subayları arasında büyüyen bir kaygı yarattığını kaydeden gazete, büyük çapta operasyon için "Zaten istikrarsız olan siyasi duruma ciddi bir darbe anlamına gelir ve Amerikalıları, iki destekçisi, NATO müttefiki Türkler ile Irak’ta yakın ortağı Kürtler arasında çok nazik bir konuma sokar" yorumunu yaptı.