BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kürdistan'ın babası artık özgür!

Şanlıurfa'da yeni doğan kızına 'Helin Kürdistan' ismini verdiği için hakkında dava açılan baba beraat etti.

Abone ol

Şanlıurfa'da kızına 'Helin Kürdistan' ismini verdiği gerekçesiyle hakkında 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlamasıyla dava açılan Ahmet Atış beraat etti.


Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya başka bir suçtan tutuklu bulunan sanık Ahmet Atış ve avukatı Muzaffer Demir katıldı. Savunmasında çocuğuna söz konusu ismi örgütün propagandasını yapmak amacıyla koymadığını belirten sanık Atış, "2008 yılı Şubat ayında kızım Helin Kürdistan doğdu. Doğumundan 3-4 gün sonra Nüfus Müdürlüğü'ne müracaat ettim. Müracaatım kabul edildi. 2009 yılında bir grup gazeteci evime geldi. Çocuğumun ismi ile ilgili haber yaptılar, fotoğraf çektiler. Ellerinde aile nüfus tablosu da vardı. Suçlamayı kabul etmiyorum. Amacım, örgütün propagandasını yapmak değildi" dedi.

Sanık avukatı Muzaffer Demir de müvekkili aleyhine olan suçlamaları kabul etmeyerek beraatını istedi. Mahkemeye esas hakkındaki savunmasını sunan Cumhuriyet Savcısı, sanığın cezalandırılmasına yeter ve inandırıcı delil bulunmadığından, beraatına karar verilmesini talep etti. Mahkeme de suçun kasten işlenmediği kanaatine vararak, sanık Ahmet Atış'ın beraatına karar verdi.

BAŞKA SUÇTAN 8 YIL 4 AY CEZA

Sanık Ahmet Atış, aynı mahkemede bu kez, 4 Nisan 2009 tarihinde Abdullah Öcalan'ın doğum günü bahanesiyle Birecik'te gerçekleştirilen izinsiz gösteriye katıldığı gerekçesiyle yargılandı.

Sanık davaya konu gösteriye katılmadığını savundu. Avukatı Muzaffer Demir de mahkemeye 2 sayfalık yazılı savunma verdi. Dosyada cezayı gerektirecek yeterli ve somut delillerin bulunmadığını ileri sürülen savunmada özetle şöyle denildi: "Dosyadaki bilirkişi raporunda 'olay yerinde çekilmiş olan fotoğraf yakınlaştırıldığında sanığa benzemektedir' deniliyor. Bilirkişinin teknik olarak inceleme yapıp buna dair rapor aldırılması gerekmektedir."

Mahkeme, "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından sanığa toplam 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi. İddianamede sanık hakkında 28 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.