BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.433,22
HABER /  GÜNCEL

Kurbanlık alana kahvaltı bedava

Hayvan pazarlarında hareketlilik giderek artarken, internet ortamında kurbanlık satışları da ilgi görüyor.

Abone ol

Hayvan pazarlarında hareketlilik giderek artarken, internet ortamında kurbanlık satışları da ilgi görüyor.

Bir üretici firma tarafından kurulan ''Sanal Hayvan Pazarı'' ile bazı internet sitelerinde kurbanlık satışları ilgi görüyor. Firma, kurbanlık alanlara, bayramın 1. ve 2. gününde kahvaltıyı ücretsiz vereceğini de belirtiyor.

Yüzbinlerce kurbanlık hayvanın çıkarıldığı pazarlara gelen vatandaşlar, bütçelerine uygun olanını seçmeye çalışırken, üreticiler ve tüccarlar da kilometrelerce uzaktan getirdikleri kurbanlıkları satmanın telaşını yaşıyor.

Kimine göre kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 20 düşüş, bazılarına göre yüzde 5 gerileme yaşansa da birçok üretici, fiyatların aynı kaldığını belirtiyor. Bu konuda en iyi kararı, geçen yıl kurban kesen ve bu yıl da niyetlenen vatandaşlar veriyor. Vatandaşlara göre kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre artış yok aksine bir gerileme var.

Hayvan pazarlarında hareketlilik giderek artarken, internet ortamında kurbanlık satışları da ilgi görüyor. İnternet sitelerinde satışa sunulan hayvanların fotoğrafları, yetiştirme yöntemleri ve kilolarına kadar her türlü bilgiye ulaşılabiliyor.

İlan ve alışveriş platformu özelliği taşıyan bir internet sitesinde ''sahibinden satılık danalar'' satışa sunuluyor. İstanbul'dan verilen bir satış ilanında 2 yaşındaki büyükbaş hayvana 12 bin lira isteniyor. Canlı ağırlığı bir ton olan kurbanlığın net 500 kilogram et vereceği belirtiliyor.

Özenle beslenmiş, canlı ağırlığı 550 kilogram civarında olan sahibinden büyükbaş kurbanlık ise 5 bin liradan satışa sunuluyor. Yaklaşık 400 kiloluk canlığı ağırla sahip bir dana için ise 5 bin lira isteniyor.

KOYUN ALANA KAHVALTI İMKANI

Ortalama 500 liradan küçükbaş hayvan satışı ilanı veren bir firmadan kilosuna göre 450 ila 700 lira arasında değişen fiyatlardan koyun alınabiliyor. Firma, kurbanlık alanlara, bayramın 1. ve 2. gününde kahvaltıyı ücretsiz vereceğini de belirtiyor.

Başka bir ilanda, canlı ağırlığı 50-60 kilogram arasında değişen besili kurbanlık koç ve keçiler ise 500-600 liradan satışa sunuluyor.

İnternet sitesinde, bir yaşındaki Merinos kurbanlıklara 500, keçilere 550, Yalova kıvırcık koyunlara ise 735 lira isteniyor.

SANAL HAYVAN PAZARI

Üreticiler, tüccarlar ve vatandaşları buluşturan bir internet sitesinin sahibi Abdülvahap Kesen, bu alanda ilk olduklarını söyledi.

Yaklaşık 7 yıl önce kurdukları sanal hayvan pazarının özellikle son bir iki yıldır ilgi gördüğünü ifade eden Kesen, şunları kaydetti:

''Bizim sitemizi görenler, hangi pazardan hangi hayvanın alınabileceğini öğreniyor. Birçok üretici, hayvanını tüccara ucuz fiyattan vermektense bizim sitemiz aracılığıyla tanıtıyor. Başka üreticiler ve kurbanlık almayı düşünen vatandaşlar, bu yetiştiriciyle irtibat kuruyor ve alışveriş gerçekleşiyor. Özellikle Kurban Bayramı'na sayılı günler kala sitemizi ziyaret edenlerin sayısında ciddi artış oldu. Biz bir anlamda internet sitesi aracılığıyla danışmanlık hizmeti veriyoruz.''

Kendilerinin de üretici olduğunu ve 6 bin 600 büyükbaşlık tesislerinin bulunduğunu belirten Kesen, ''Sitemizi kullanarak hayvanlarını satan üreticiler, tüccarların fiyat kırması sonucu zarara uğramaktan kurtuldu. Özellikle kurbanlıklarını direkt alıcıya satabiliyorlar'' dedi.