BIST 10.006
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.440,04
HABER /  GÜNCEL

Kuran yakma planı yapan rahip İngiltere yolcusu

Terry Jones, İngiliz Savunma Birliği (EDL) adlı grubun, Londra yakınlarındaki Luton'da "İngiltere ve Avrupa'nın İslamlaştırılmasını" protesto için düzenlenecek bir gösteride, kalabalığa hitap edecek.

Abone ol

ABD'de 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kuran yakacağını söyleyen, ancak tepkiler üzerine bu planından vazgeçen rahip Terry Jones, aşırı sağ görüşteki grupların daveti üzerine İngiltere'ye geleceğini açıkladı.

Jones İngiltere'ye Şubat ayında geleceğini söyledi

Jones, Şubat ayında Luton kentinde İslam üzerine bir konuşma yapacağını bildirdi.

Observer gazetesine göre Terry Jones, İngiliz Savunma Birliği (EDL) adlı grubun "İngiltere ve Avrupa'nın İslamlaştırılmasını" protesto için düzenleyeceği bir mitingde, kalabalığa hitap edecek.

Ancak Jones grup hakkında pek az bilgisi olduğunu da kabul ediyor.

2009 yılında kurulan İngiliz Savunma Birliği EDL, amacını "İslamcılığın, şeriat yasalarının ve aşırılık yanlısı İslamcılığın İngiltere'de yayılmasını önlemek" olarak açıklıyor.

Grup sadece "cihad" yanlısı hareketlere karşı olduğunun altını çizse de bazı üyelerinin çeşitli gösterilerde "Müslümanlardan nefret ettiklerine" yönelik sloganlar attıkları biliniyor.

Kamusal tehdit

50 kişilik bir cemaati olan kilisenin rahibi Terry Jones'un açıklaması, ABD içinde ve uluslararası düzeyde ciddi tepkiyle karşılaştı.

Jones, Kuran yakmanın, terörizme direnmekte bir yöntem olduğunu savunmuştu.

İçişleri Bakanı Theresa May, Jones'un ülkeye girişini yasaklama seçeneğini değerlendirdiğini duyurdu.

İngiltere hükümetinin kamu güvenliğe tehdit oluşturduğu düşünülen kişilerin ülkeye girişini yasaklayabiliyor.

Rahip Jones ise İngiliz toplumu ve İngiliz Savunma Birliği adlı grup üzerinde "olumlu bir etkisi" olacağına inandığını söyledi.