BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kuraklık fiyatları uçurdu

Kuraklık gıda fiyatlarını uçurdu, mutfağı da kasıp kavurdu. İşte zamlı ürünler;

Abone ol

Bu yılın ilk 7 ayında fiyatlardaki artış yüzde 70'i bulurken, en fazla zammı tavuk eti, makarna ve yoğurt gördü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yılın ilk 7 ayında enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 3.11, üretici fiyatlarında ise yüzde 3.05 olarak gerçekleşti. Oysa vatandaşın enflasyonu gösteren temel gıda ürünlerinin fiyatları aynı dönemde yüzde 70'i aşan oranlarda arttı. Kuraklık sonucu tahıl ürünlerinde görülen rekolte kayıpları, temel maddelerin fiyatlarını da harekete geçirdi.

TAVUKÇULAR ŞAMPİYON

Yılbaşından bu yana en fazla zam tavuk eti fiyatında görüldü. Kuş gribi sonrası zam atağına geçen ancak halktan gelen tepkiler nedeniyle, zamların bir kısmını geri çeken tavuk üreticileri, bu yıl içerisinde fiyatlara yüzde 71'e varan oranlarda zam yaparak, kriz döneminin açısını fena çıkardı. Firmalar, zamları başta mısır olmak üzere yem fiyatlarındaki artışlara bağlarken, bu yılın başında 3.50 olan piliç etinin kilo fiyatı bugün 6.00 YTL'ye çıktı.

SÜT ÜRÜNLERİ AĞIZ YAKTI

Buğdayda beklenen yüzde 20 rekolte azlığı, şimdiden makarna, un ve ekmek fiyatına yansıdı. Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde fiyatı yüzde 45 artan makarna, zam listesinde ikinci sırayı alırken bir paket makarna 1.00 YTL'ye satılmaya başlandı. Un ve ekmek fiyatı da ilk 7 ayda yüzde 16 oranında zam gördü. Bu yıl kuraklık sonucu yaşanan verim düşüklüğü, süt üretiminin azalmasına yol açarken, süt ve sütlü ürünlerin fiyatları da tırmanışa geçti. Yılbaşından bu yana fiyatı yüzde 40 artan yoğurt, zam listesinde üçüncü sırayı alırken, aynı dönemde peynir yüzde 25, süt ise yüzde 24 oranında pahalılaştı. Yılın başında bir kilo peynir için yaklaşık 13.50 YTL ödeyen vatandaş şimdi aynı peyniri yaklaşık 17.00 YTL'ye alıyor.

YAĞ VE YUMURTA FİYATI DÜŞTÜ

Bu yıl içinde temel gıda ürünlerinin büyük çoğunluğunda fiyat artışı gerçekleşirken, yumurta, zeytinyağı ve ve ayçiçekyağı fiyatlarının ise düştüğü gözlendi. Ocak ayı başında 0.25 YTL olan yumurtanın tane fiyatı bugün 0.20 YTL'ye indi. Zeytinyağı fiyatı ise 13.90'dan 12.50 YTL'ye geriledi.