BIST 10.015
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.438,79
HABER /  DÜNYA

Kudüs'teki şok görüntü ABD'yi rahatsız etti

16 yaşındaki Filistinlinin öldürülmesinin ardından Doğu Kudüs’te çıkan olaylarda İsrail polisinin uyguladığı şiddet tepkilere neden oldu.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, İsrail’den ABD vatandaşı Tarık Ebu Hudayr’ın dövülmesi olayının bir an önce soruşturmasını istedi.

Cumartesi günü yayımlanan bir videoda iki İsrail polisinin maskeli bir genci ağır bir şekilde dövdüğü görülüyordu.

İsrail askerleri tarafından dövülerek gözaltına alınan ve dün serbest bırakılan Filistin asıllı ABD vatandaşı 15 yaşındaki Tarık Ebu Hudayr'ın babası Salah Ebu Hudayr, ABD Başkanı Barack Obama'ya, konuya ilişkin açıklama yapması çağrısında bulundu.

OBAMA'YA ÇAĞRI

Oğlu Tarık'ın serbest bırakılmasının ardından basın açıklaması yapan baba Salah Ebu Hudayr, ''Amerikan vatandaşı olan oğlumun başına gelenlerle kaçırıldıktan sonra yakılarak öldürülen kuzeni Ebu Hudeyr’e yapılanlara karşı bir şeyler söylemesi için ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulunuyorum. İsrail’in demokrasisi de tıpkı oğlumun yaralar içerisindeki yüzü gibi'' dedi.

Ebu Hudayr de öldürülen kuzeninin evinin önünde bekleyen basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İsrail askerlerine kesinlikle taş atmadığını belirtti.

Tarık, "Beni yakalayıp dövmeye başladıklarında sadece kaçmaya çalışıyordum. Olanlar karşısında söyleyecek söz bulamıyorum. Kudüs'teki yaz tatilinde yaşadıklarımdan dolayı üzgünüm” ifadesin kullandı.

Ebu Hudayr, öldürülen kuzeni Muhammed Ebu Hudayr’ın cuma günkü cenazesinin ardından Doğu Kudüs’ün Şufat semtindeki gösteriler sırasında İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmıştı.

ELLERİ KELEPÇELİ HALDE DÖVÜLDÜ

Çevredeki dükkanlardan birinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, üç İsrail askerinin 15 yaşındaki Tarık’ı elleri kelepçeli olarak yere yatırılmış halde darbettikleri görülmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tarık Ebu Hudeyr’in Kudüs'te gözaltında tutulduğunu ve Amerikan konsolosluğundan bir yetkilinin kendisini ziyaret ettiğini açıklamıştı.

ORANTISIZ ŞİDDETE KARŞI HESAP VERİLSİN

ABD Konsolosluğu’ndan bir yetkilinin Tarık Ebu Hudayr’ı ziyaret ettiğini belirten Psaki, “Gözaltındayken ağır bir şekilde dövüldüğü ve orantısız güç kullanıldığı şeklindeki haberlerden dolayı çok rahatsızız. Hızlı, şeffaf ve güvenilir bir soruşturma ve orantısız şiddete karşı hesap verme sorumluluğunun korunması çağrısında bulunuyoruz.” dedi.