BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,12
ALTIN 2.326,21
HABER /  GÜNCEL

Türkiye’ye madalya

Türkiye ozon tabakasının incelmesiyle mücadele çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı.<br/>Montreal Protokolü’nün uygulanmasında...

Abone ol

Türkiye ozon tabakasının incelmesiyle mücadele çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı.
Montreal Protokolü’nün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer alan Türkiye’ye Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 1991’de taraf olduğu ‘Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü’ ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların izlenmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) azaltılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor.
Türkiye’de üretimi yasak olan bu maddelerin (Ozon Tabakasını İncelten Maddeler) ithalatına yönelik çok sıkı kota önlemleri uygulanıyor. 2009 yılında başlayan kota uygulamasının ardından OTİM ithalatına izin verilen miktar 15 bin ton iken şu anda 2 bin 300 ton. 2015 yılında ise sadece servis amaçlı ithalat hariç tamamen sonlandırılacak.
Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda Montreal Protokolünün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda 2012 yılında da aldığı ‘Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyasına’ bu sene de layık görüldü.
(İHA)