BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  DÜNYA

Kudüs kararıyla ilgili 4 iddia Trump'ın amacı ne!

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı aldı. Peki Trump, iç ve dış tepkilere rağmen neden kararında ısrar ediyor?

Abone ol

ABD merkezli Brookings Enstitüsü’nün 1 Aralık’ta yayınladığı ankete göre, ABD’lilerin yüzde 63’ü Kudüs’e taşınma kararına karşı çıkıyor. Peki Trump, iç ve dış tepkilere rağmen neden kararında ısrar ediyor?

1- Trump ‘icraatçı başkan’ olduğunu ispatlamaya çalışıyor: ABD Kongresi elçiliğin Kudüs’e taşınma kararını 1995’te almış ancak hiçbir başkan bu adımı atamamıştı. Göreve geldiğinden beri somut icraat yapamamakla eleştirilen Trump, bu kararı 22 yıl sonra yerine getiren başkan olmak istiyor.

2- Trump Cumhuriyetçi seçmene şov yapıyor: Brookings’in araştırması, ABD’li Demokratların Kudüs kararına büyük oranda karşı çıktığını, Cumhuriyetçilerin ise bu konuda bölünmüş olduğunu gösteriyor. Gazete Habertürk'ün haberine göre Trump’ın Yahudi lobisi aracılığıyla Cumhuriyetçi tabanını artırmaya çalıştığı ileri sürülüyor.

3- Barışa ulaşmak için Filistin’e güç gösterisinde bulunuyor: Bu teoriye göre Trump, “İsrail- Filistin sorununu çözen başkan” olabilmek için Filistin’i masada daha fazla zorlamak için bu kararı alıyor.

4- Bilgisiz veya yanlış yönlendiriliyor: Trump’ın elçiliği taşımanın yol açabileceği sonuçlara ilişkin öngörüden yoksun olduğu veya danışmanlarınca yanlış yönledirildiği de ihtimaller arasında.

TRUMP İÇERİDE ÇOK SIKIŞTI
Öte yandan Trump'ın Kudüs kararını köşe yazısında değerlendiren Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, İsrail-Filistin meselesini çok iyi bilen bir diplomatın açıklamalarını aktardı:

- Trump içeride çok sıkıştı ve iç politikada girdiği çıkmazı, bir “dış politika başarı hikayesi” ile aşmak istiyor. Hem İsrail-Filistin barış görüşmelerini canlandırmak, hem ABD’deki Yahudi Lobisini arkasına alarak, aleyhine dönen kamuoyu desteğini yeniden kazanmak, Amerikan devletinin kendisi etrafındaki kuşatmasını kırmak ve koltuğunu sağlamlaştırmak istiyor.

- Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, bölge ülkelerinin ABD’ye derli toplu tepki vermesini engelleyebilir. Suudi Arabistan’daki hanedan değişikliğinin sonuçları, Mısır’ın darbeci lideri Sisi ile Veliaht Suudi Prens Salman’ın Trump’la birlikte hareket etmesi, İran’a ve Katar’a karşı cephe açması, Lübnan ve Suriye’deki durumun kuzey cephesinde İsrail’i rahatlatması konjonktürün getirdiği en önemli avantajlar. Trump, Ortadoğu ülkeleri birbirleriyle kavga ederken, İsrail lehine kalıcı bir sonuç almayı hedefliyor olabilir. Damadını ve ekibinden en iyi isimleri bu iş için görevlendirmesi bunun göstergesi olarak yorumlanıyor.