BIST 10.602
DOLAR 32,25
EURO 35,03
ALTIN 2.488,64
HABER /  SAĞLIK

Kronik diyabet yaralarına doping umudu

şeker hastalığına bağlı olarak, ayaklarda veya vücudun bazı kesimlerinde meydana gelen kronik yaraların miktarında şaşırtıcı yüksek rakamlar oluştu.

Abone ol

Şeker hastalığı eğer gereken özen gösterilmediği, tedbirler alınmadığı taktirde, yaşam kalitesini aşağı çeken olumsuz gelişmelere yol açar. Bu olumsuz gelişmelerin başını da, damar sisteminde meydana gelen tahribatlar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar çeker.

Son yıllarda şeker hastalığı anormal denecek bir hızla arttı. Bu artışı, kötü beslenme düzeni körükleyince, damar sistemine bağlı hastalıklarda da büyük patlamalar gerçekleşti. Mesela, şeker hastalığına bağlı olarak, ayaklarda veya vücudun bazı kesimlerinde meydana gelen kronik yaraların miktarında şaşırtıcı yüksek rakamlar oluştu.

DOPİNG UMUT OLDU

Ülkemizde milyonlarca şeker hastası var. Kesin rakamlar belli olmamakla beraber, bunların yüzbinlercesinin ayaklarında (Şeker hastalığına bağlı olarak gelişen) kronik yaralar mevcut. Yine kesin rakamlar belli olmamakla birlikte, kronik ayak yaraları yüzünden yüksek sayıda kişinin ya ayak parmakları veya ayakları kesilmektedir.

Almanya'da her yıl yaklaşık 3-4 milyon şeker hastalığına bağlı, kronik ayak yarası hastaya tedavi uygulanmaya çalışıldığını belirtirsek, olayın ne boyutlara ulaştığı ortaya çıkar.

Maddi ve manevi anlamda büyük kayıplara sebep olan bu hastalığın tedavisi için dünya çapında yapılan araştırmalar sırasında, ilginç bir gelişme meydana geldi. Hannover Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarının 'Şeker hastalığına bağlı olarak gelişen, kronik açık yaraların tedavisi' konusunda yaptığı açıklamaya göre, EPO adı verilen bir ilaçla kronik açık ayak yaraları başarıyla tedavi edilebilmektedir. Ayrıca, bu ilaçla yapılan tedavi sonrası, en ağır vakalar bile kontrol altına alınıp, ayak veya parmakların kesilmesi önlenebilmiştir.