BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.441,79
HABER /  DÜNYA

Krizdeki İrlanda'da hükümet sallandı

Brian Cowen'a yönelik istifa baskısı artarken, İşçi Partisi hükümete karşı meclise güvensizlik önergesi sunacağını açıkladı.

Abone ol
Borç krizindeki İrlanda'nın Başbakanı Brian Cowen'a yönelik istifa baskısı artarken, İşçi Partisi hükümete karşı meclise güvensizlik önergesi sunacağını açıkladı.
İşçi Partisi lideri Eamon Gilmore, Fianna Fail-Yeşiller Partisi koalisyonun siyasi fonksiyonunu yitirdiğini ve ülkeyi ekonomik krizden kurtarmakta başarılı olamadığını gerekçe göstererek, hükümete karşı güvensizlik önergesi sunacaklarını bildirdi.
Ekonomik kriz nedeniyle bir süredir liderliği sorgulanan Başbakan Brian Cowen'a karşı, partisi Fianna Fail içinde de bazı rahatsızlıklar olduğu, Cowen'ın partililerle bu konuyu bire bir görüşmeyi sürdürdüğü belirtiliyor.

Cowen en son, "Anglo Irish Bank'ın eski yöneticisi Sean Fitzpatrick ile bankanın kamulaştırılmasından önce gizli görüşmelerde bulunduğu ve bankacılık krizi sırasında parlamentoyu yanlış yönlendirdiğine" dair eleştirilerle karşılaşmıştı. Cowen, baskıların artması üzerine, dün parti toplantısında istifa etmeyeceğini açıklamış, lider değişikliği istenmesi durumunda buna ilişkin prosedürler bulunduğunu hatırlatmıştı.

Borç krizinin altından kalkamayan İrlanda hükümeti, durumu toparlayabilmek için ülke tarihinin en katı ekonomik önlemlerini masaya yatırmış, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım talep etmek durumunda kalmıştı. Muhalefet partilerinin istifa çağrısı üzerine Cowen, erken genel seçimin bir an evvel yapılması için 2011 bütçesine dair sürecin tamamlanmasının ardından meclisin feshini isteyeceğini açıklamıştı.