BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,92
ALTIN 2.444,89
HABER /  EKONOMİ

Kriz önce vasıfsızları vurdu!

Ekonomik krizin etkileri devam ederken İŞKUR'un istatistikleri, bir gerçeği daha ortaya çıkardı.

Abone ol

Türkiye'yi de etkilemeye başlayan ekonomik kriz sebebiyle iki ay içinde on binlerce kişi işsiz kaldı. Türkiye İş Kurumu (İşkur) verilerine göre son dönemde işini kaybedenlerin yüzde 80'i vasıfsız eleman.

Şirketler, kriz dönemlerinde önce hiçbir eğitimi ve sertifikası bulunmayan elemanını gözden çıkarıyor. İşkur İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, "Artık hiçbir işveren 'Ne iş olsa yaparım' diyen eleman istemiyor. Mutlaka alanında deneyimli ve kendini yetiştirmiş kişilerle çalışmak istiyor.

Kriz gibi bir durumda en kolay bu elemanlardan vazgeçiliyor." diyor. İşkur'a müracaat eden işsizlerin toplam yüzde 60'ı, 'beden işçisi' olarak tabir edilen vasıfsızlardan oluşuyor. Muammer Coşkun, vasıfsız kişilere en kısa sürede bir meslek belirleyip kendilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulunuyor. Coşkun'a göre içinden geçilen kriz dönemi bu açıdan bir fırsat da sunuyor. İl müdürü, vasıfsız işsizlere İşkur'un meslekî eğitim kurslarını öneriyor. Kurum, şimdiye kadar Türkiye genelinde 26 bin kişiye meslek eğitimi verdi. Rakam 2009 sonuna kadar 100 bini bulacak. Bunun 25 bini İstanbul'da olacak. İşkur, meslekî eğitim programına katılanlara da saat başı para ödüyor. Bu da aylık 264 YTL'ye denk geliyor. İstihdam için 52 bin kişilik boş kontenjan bulunduğunu dile getiren İşkur İl Müdürü Coşkun, "Ancak işverenlerin bu taleplerini karşılayamıyoruz. Çünkü işverene vasıflı eleman lazım. İş arayanların büyük bölümü ise maalesef vasıfsız." diye konuşuyor. Vasıfsız elemanlar işsiz kalırken, bilişim, özel güvenlik, lojistik ve yaşlı bakım hizmetlerinde eleman ihtiyacı her geçen gün artıyor. Ekonomik kriz sebebiyle işten çıkarılanlar soluğu İşkur'da alıyor. Geçen yıl sadece İstanbul'da 110 bin kişi kuruma başvururken yılın ilk 11 ayında rakam 212 bine çıktı. Eylülde bir önceki aya oranla başvurular yüzde 34 arttı.