BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,50
HABER /  DÜNYA

Kritik IŞİD kararı! ABD ve İran aynı cephede!

Pentagon'dan bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Tikrit'e hava saldırısı için koalisyon güçlerine talimat verildiğini belirtti.

Abone ol

Reuters'ın haberine göre, ABD öncülüğündeki koalisyon Şii milislerle Irak Ordusu'nun 20 bin kişilik silahlı güce rağmen günlerdir IŞİD'i çıkaramadığı Tikrit'e hava saldırısı kararı aldı.

ABD Savunma Bakanlığı-Pentagon'dan bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Tikrit'e hava saldırısı için koalisyon güçlerine talimat verildiğini belirtip "Operasyon yolda" açıklamasını yaptı. Açıklamadan yarım saat sonra AP ve AFP, savaş uçaklarının Tikrit'teki IŞİD pozisyonlarını vurmaya başladığını duyurdu.

Reuters öncesinde Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'la konuşmuş, Irak lideri Koalisyon'un Tikrit'e hava desteği sağlayacağı yönündeki beklentisini dile getirmişti.

Beyaz Saray ve Pentagon'dan başka yetkililer gün içinde yaptıkları açıklamalarda Tikrit operasyonuna sadece istihbarat ve keşif uçuşu desteği vereceklerini söylemişti.

İran destekli Iraklı Şii milisler ve Irak Ordusu'ndan askerler devrik lider Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'i IŞİD'den geri almak için operasyon düzenlerken koalisyon hava desteği vermekten kaçınmıştı. ABD yönetimi de Şii milislerin kentteki insan hakları ihlallerinden rahatsızlık duyduğunu açıklamıştı.

Operasyon askıya alınmıştı

Irak Savunma Bakanı Ubeydi, ordunun Tikrit’i tamamen kuşatma altına aldığını duyurmuş, "Doğru zaman geldiğinde mümkün olduğunca hızlı bir şekilde içeriye hücum edeceğiz" demişti. Ubeydi, Şii milisler destekli Irak ordusunun, IŞİD’in elinde olan Tikrit kentini “tam kuşatma” altına aldığını ifade etmişti.

Halid Ubeydi açıklamasında, sivillerin zarar görmemesi için plan yaptıklarını belirtmişti. Savunma Bakanı, "Tikrit'te savaşan birlikler için doğru zaman geldiğinde, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kent merkezine hücum edeceğiz. IŞİD mensupları kuşatma altında ve bu yüzden moralleri bozuk" ifadelerini kullandı.

Irak’ın kuzeyinde birçok Sünni kentle beraber Tikrit, Haziran 2014’te IŞİD’in eline geçti.  Tikrit’i IŞİD’in elinden geri almak için ordu ve yanında savaşan İran destekli 20 bin Şii milis Mart ayı başındakenti IŞİD'den geri almak için operasyon başlattı.

Iraklı güçler ilerleyemeyince operasyon yaklaşık bir hafta önce askıya alındı. Savunma bakanı Ubeydi, ordunun temkinli tavrını sivillerin arasındaki kaybını en aza indirme çabası olarak değerlendirmişti.