BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.491,31
HABER /  GÜNCEL

ABD Tikrit'e hava operasyonu emri verdi

ABD, Tikrit'teki IŞİD militanlarına hava operasyonu yapılması emrini verdi. Tikrit etrafında savaş uçaklarının duyulduğu ve patlamalar gerçekleştiği aktarıılsa da bu haberler ABD tarafından doğrulanmadı.

Abone ol

ABD, Tikrit'teki IŞİD militanlarına yönelik hava operasyonu yapılması emrini verdi.

Associated Press (AP) haber ajansı, hava operasyonu emri kapsamında, Bağdat'taki yetkililerin yardımının istendiğini aktardı.

Daha önce ABD'li bir yetkili, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun önümüzdeki günlerde Tikrit harekatına hava operasyonuyla destek olabileceklerini

Bugüne kadar Washington, keşif uçuşları dışında Tikrit operasyonuna müdahil olmamıştı.

AP haber ajansına bağlı bir muhabir bu akşam saatlerinde Tikrit etrafında savaş uçakları seslerinin duyulduğunu, ardından birkaç patlama gerçekleştiğini aktardı.

Ancak Tikrit'e bombardıman yapıldığı yönündeki haberler henüz ABD'li yetkililer tarafından doğrulanmadı.

Şii milislerin desteklediği Irak güçleri, 2 Mart'ta Tikrit'i geri almak için harekata başlamış ve kentin büyük kısmını ele geçirerek, merkezi kuşatmıştı.

Ancak merkezde sıkıştırılan IŞİD militanlarının kentin sokaklarına ve binalarına yerleştirilen bombalar, harekatın yavaşlamasına yol açtı.

Irak İçişleri Bakanı geçen hafta kentin altyapısını korumak ve kayıpları önlemek amacıyla operasyonun askıya alındığını duyurmuştu.

Keşif uçuşları doğrulanmıştı

Bağdat'daki üst düzey askeri bir yetkili, koalisyonun 21 Mart'tan bu yana koalisyon uçaklarının Tikrit için istihbarat uçuşu yaptığını söylemişti.

Washington'daki yetkililer ise Irak güçlerine "gökyüzünde bir göz sağladıklarını" ifade ederek, keşif uçuşlarını teyit etmişti.

ABD Devlet Başkanı Obama ve yönetimi, operasyonda İran ile doğrudan işbirliği yaptıkları iddialarını reddediyor.

Ancak keşif uçuşları ve Tikrit'e hava operasyonu, Washington'ın Tahran'la işbirliğine doğru bir adım olarak değerlendiriliyor.