BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kredi ödemelerinde kafalar karıştı!

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi oranında yapılan artışın nasıl uygulanacağı netlik kazanmayınca vatandaş ne yapacağını şaşırdı.

Abone ol

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisine yapılan yüzde 5'lik artış kredi kullanan tüketicilerin kafasını karıştırdı. Bankalar yeniden sözleşme yapmak için müşterilerini kovalarken, Tüketiciler Birliği vatandaşa 'bankalara gitmeyin' çağrısında bulundu. Maliye Bakanlığı ise zammın geriye dönük uygulanacağını açıkladı.

28 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre banka kredisi kullananların aylık kredi taksitlerine yansıtılan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi. Bakanlar Kurulu'nun kararının ardından bankalar kredi müşterilerine yeni düzenlemeyle ilgili cep telefonu mesajları ve mektuplar göndermeye başladı. Konu hakkında bilgi sahibi olmak için bankalara giden kredi müşterileri ise yeni ödeme planlarını imzalamak zorunda kaldı.

BANKALARA SAKIN GİTMEYİN!

KKDF oranındaki artışın geçmiş dönemde kredi alan tüketicilere geriye dönük uygulanamayacağı yönünde açıklama yapan Tüketiciler Birliği ise vatandaşlara 'Bankalara gitmeyin!' çağrısında bulundu. Kredi tüketicilerinin fazla ödeme yapmamak için yasal yollara başvurabileceğini kaydeden Tüketiciler Birliği, ödeme artışının yasal olmadığının altını çizdi.

BAKANLIK NE DEDİ?

Maliye Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde ise yeni KKDF oranının geriye dönük uygulanacağı kaydedildi. Bakanlığın düzenlemeyi geriye dönük uygulamasının ardından 20 bin lira ihtiyaç kredisi kullanan bir tüketici geri ödemelerde 160-170 lira arasında ekstra bir ödeme yapacak. 30 bin lira kredi kullanan bir tüketicide ise bu fark 300 lirayı aşacak.

NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Çektiği krediye KKDF artışı yansıtılan tüketici bulundukları ilçe kaymakamlıklarındaki Tüketici Hakem Heyetleri ya da artış oranı 938,75 TL'nin üzerinde ise Tüketici Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilir ve kendilerine fazladan tahsil edilmek istenen miktarların iadesini talep edebilirler. Bu durumda olan tüketiciler tek kuruş masraf yapmadan yasal yollara başvurarak hakkını arayabilir.

Tüketiciler Birliği ise uygulamanın iptali için Danıştay'a dava açmaya hazırlanıyor.