BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.439,49
HABER /  GÜNCEL

Kredi kartı yasası fos çıktı

Yeni kredi kartı yasası vatandaşı korumaktan çok, mevcut aidatları yasal hale getiriyor.

Abone ol

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yeni düzenlemenin yasa dışı olan kredi kartı aidatlarını yasal hale getireceğini ileri sürdü.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın, yapılacak yeni düzenleme ile kredi kartı aidatlarının üç yılda bir kez alınabileceğini söylediğini anımsattı.

Bunun ''tüketiciye müjde olarak nitelendirilmesini'' anlayamadıklarını ifade eden Kaya, birlik olarak yasa tasarısının hazırlanması aşamasında kredi kartı aidatı alınmasının yasaklanması yolunda görüş bildirdiklerini bildirdi.

Tüketicilerin kredi kartı aidatına karşı yıllardır hukuki mücadele verdiğini dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

''Tüketicinin hukuk mücadelesine bir darbe vurulmuştur. Tüketiciler, bankalara hak arama mücadelesi yaparken bu dönemle birlikte kamu otoritesine karşı da mücadelesini sürdürmek durumundadır. Yeni düzenleme yasa dışı olan kredi kartı aidatlarını yasal hale getirmektedir. Asıl önemlisi, bir banka, yılda 40 TL aidat alırken düzenleme ile müşterisini çağırıp 3 yıllık ücret olan 120 TL'yi talep edecek. Artık bankaların eli güçleniyor. 3 yılda bir kez alınacak olması tüketicinin aleyhine karardır. Bankalar 120 TL'yi peşin alıp 3 yıl boyunca işletecektir.''

Kredi kartı sözleşmesi imzalanırken 5 yıllık süre üzerine maddelerin bulunduğunu vurgulayan Kaya, bundan sonra bankaların kullanım süresini 3 yıl ve altına çekeceğini ileri sürdü.