BIST 10.674
DOLAR 32,18
EURO 34,93
ALTIN 2.423,46
HABER /  GÜNCEL

Kraliçe geldi trafik durdu

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip, resmi ziyaret için özel uçakla Ankara'ya geldi

Abone ol

Kraliçe ve beraberindekileri, Esenboğa Havalimanında Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi Nihal Aydın, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güner,

KRALİÇE ELİZABETH ANKARA'DA

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip, resmi ziyaret için özel uçakla Ankara'ya geldi. FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ... 

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi ile diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Kraliçe Elizabeth'in gelişi sırasında Esenboğa Havalanında çok sıkı güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekti. Gazetecilerin çantaları ve kameraları özel eğitimli köpeklerle kontrol edildi.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Kraliçe, Ankara’da toplam 3 bin polis tarafından korunacak. İngiliz gizli servisi MI6’dan yaklaşık 50 ajanın yakın koruma sağlayacağı Kraliçe’ye, bir o kadar koruma da Cumhurbaşkanlığı tarafından tahsis edilecek. Cumhurbaşkanlığı koruma müdürlüğü konuk devlet başkanları için normalde 3 yakın koruma sağlıyor. Ancak İngiltere Kraliçesi için yakın koruma sayısı 12’ye çıkarıldı.

Esenboğa havaalanı, Kraliçe ziyaretinden hemen önce bomba uzmanı köpeklerle arandı.

İKİ AYRI GÜZERGAH BELİRLENDİ

ABD’den ziyaret için Türkiye’ye gelen Başkan ya da Başkan Yardımcısı, kendi aracını da beraberinde getiriyordu. Ancak İngiltere Kraliçesi buna gerek görmedi. Kraliçe için, Cumhurbaşkanlığı’nın zırhlı limuzinleri tahsis edildi.

II. Elizabeth’in Esenboğa’dan Ankara şehir merkezine gelişi için iki ayrı güzergah belirlendi. Kraliçe’nin hangi güzergahtan şehre gideceğine son anda karar verilecek, böylece yol güvenliği sağlamlaştırılmış olacak.

ATATÜRK'E MESAJ

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth Türkiye'deki temasları çerçevesinde ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Kraliçe Elizabeth, eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ve diğer heyet üyeleri ile birlikte yaptığı ziyaret sırasında Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ın da eşlik ettiği Kraliçe Elizabeth daha sonra Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Kraliçe Elizabeth, Anıtkabir Özel Defteri'ne el yazısıyla şunları yazdı: "Birleşik Krallığın büyük değer verdiği bir dostu ve modern tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımı sunmak, benim için büyük bir onurdur." Kraliçe Elizabeth'e ziyaretinin sonunda, yabancı konuklara hediye edilen Anıtkabir seti ile Türkiye'ye ilk gelen İngiltere Kralı olan Edward'ın 1936'daki ziyaretinde ve Kraliçe Elizabeth'in 1971 yılındaki ziyaretinde çekilen fotoğraflardan oluşan albüm hediye edildi. Kraliçe Elizabeth daha sonra Çankaya Köşküne gitmek üzere, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Anıtkabir'den ayrıldı.