BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.409,04
HABER /  DÜNYA

Kosova'yı ayağa kaldıran iddia

Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan ülkenin kuzeyindeki Sırplar, misilleme hazırlığında.

Abone ol

Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova'nın kuzeyindeki 4 Sırp belediyesinin Kosova'nın bu bölümünde bağımsızlığını ilan etme hazırlığında oldukları iddiası Kosova'yı sarstı.

Kosova İstihbarat Teşkilatındaki kaynaklara dayandırılarak verilen Kosova medyasındaki haberlerde, Sırpların  bir grup radikal temsilcisinin, Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova'nın kuzeyinde bağımsızlık ilan etme hazırlığı içinde oldukları belirtildi.

Priştine ile Belgrad arasındaki ilişkilerin düzelmesini amaçlayan anlaşmaya karşı çıkan Sırplar'ın, misilleme olarak, Kosova'nın kuzeyinde kendi bağımsızlıklarını ilan etmeyi planladıkları iddia edildi.

Kosova yetkilileri Sırplar tarafından atılabilecek bu adımın meşru olamayacağını ve kabul göremeyeceğine dikkat çekti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile Sırbistan  Başbakanı İvica Daçiç ile geçenlerde Belgrad'ta bir araya gelen Kosova?nın kuzeyinde meşru olmayan 4  Belediye Başkanı, "Priştine ile sorunlarınız çözün" yönündeki Sırp liderlerin talimatına ile tepki göstermişti.
Kuzeydeki Sırpların radikal kararlar almalarını önlemek için 12 Mayıs'ta Sırbistan Başbakan yardımcısı Aleksandar Vuçiç'in Kosova'nın kuzeyini ziyaret edeceği ve mutabakata karşı çıkan Kosovalı Sırp liderleri, anlaşmayı kabul etmeleri için ikna etmeye çalışacağı öğrenildi.

Kosova medyaları Kuzeydeki Sırpların olası bağımsızlığı ilan etmeleri halinde, Kosova?da silahlı çatışma çıkabileceğine dikkat çekti. Medyalar, Daçiç-Taçi anlaşmasının da suya düşebileceğini belirtti.