BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.472,97
HABER /  DÜNYA

Kosova’da kayıp kişiler anıldı

Kosova’da, 12 bin kişinin hayatını kaybettiği 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta kaybolan yaklaşık bin 750 kişinin akıbeti hala belirsizli...

Abone ol

Kosova’da, 12 bin kişinin hayatını kaybettiği 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta kaybolan yaklaşık bin 750 kişinin akıbeti hala belirsizliğini koruyor. Sırp güçleri tarafından kaçırılan bu kişiler, Kosova’da, Dünya Kayıplar Günü’nde bir kez daha anıldı.
Priştine’deki 30 Ağustos Dünya Kayıp Kişiler Günü etkinlikleri çerçevesinde Başbakanlık binası önünde 1727 kayıp kişinin anısına dijital ekran hizmete açıldı. Kayıp yakınları, Kosova yetkilileri ile Kosova’daki yabancı misyon temsilcilerinin katıldığı törende, Kosova’da kayıp kişilerin, aradan 14 yıl geçmesine rağmen henüz izlerine rastlanamamasının verdiği acıların dinmediği mesajı verildi.
Anma töreninde konuşan Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniçi 1999 yılında Kosova’nın ağır bir savaş yaşadığını, kayıpların da savaşın acı veren bir parçası olduğunu hatırlattı. Kayıp ailelerin acılarını paylaştıklarını kaydeden Krasniçi, kayıpların akıbetinin belirlenmesi için 14 yıldır süren çalışmaların devam ettiğini, Kosova’nın, savaşın verdiği çileleri hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi. Kosova Meclis Başkanı Krasniçi ayrıca, Sırbistan’ı, Kosovalı kayıplar konusunda bilgi vermeye davet etti.
Kosova Hükümeti adına konuşan Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, sevdiklerinin akıbetleri hakkında belirsizliğin devam etmesinin, kayıp yakınlarının içlerinde sönmeyen bir ateş bıraktığını ifade etti.
Kayıp kişiler konusunun hep gündemde tutulduğunu kaydeden Tahiri, “Bizler gerek Brüksel’de gerek ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Kosova’daki kayıp kişilerin akıbetiyle ilgili evrakları Sırbistan’dan istedik ve istemeye devam edeceğiz” dedi.
Kayıp kişiler yakınları adına konuşan Nuhi Hoti, savaştan bu yana 14 yıl geçmesine rağmen, 1727 kayıp kişinin yakınları çok kötü duygu ve acılar içinde olduklarını yineledi. Sırbistan tarafından cesetlerin Kosova’ya iade edilmesini talep ettiklerini ifade eden Nuhi Hoti, “Biz dinimize yakışır şekilde kayıp yakınlarımızın kemiklerini gömmek istiyoruz, mezarlarının olmasını istiyoruz” dedi.
Dijital anı plakası olarak adlandırılan dijital ekranda, bugünden itibaren 1727 kayıp kişinin adları sürekli olarak geçecek.
Kayıpları anma etkinlikleri çerçevesinde kayıp kişilerle ilgili fotoğraf sergisi de açıldı.
(İHA)