BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kosova sandığa gidiyor

Kosova’da 3 Kasım Pazar günü düzenlenecek belediye seçimlerine yönelik 1 ay süren seçim kampanyaları, yarın sabah itibariyle sona eriyor. <b...

Abone ol

Kosova’da 3 Kasım Pazar günü düzenlenecek belediye seçimlerine yönelik 1 ay süren seçim kampanyaları, yarın sabah itibariyle sona eriyor.
Yerel seçimlere siyasi partilerden ve bağımsız olarak 103 aday katılıyor. Programlarını ve vaatlerini açıklayan siyasi partiler, 1 ay boyunca düzenledikleri tanıtım toplantıları ve kampanyalarla seçmenlerin oyunu alabilmek için ter döktü.
Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılından bu yana Sırpların çoğunlukta olduğu belediyeler dahil, ilk kez Kosova genelinde düzenlenecek olan yerel seçimlerle ilgili yapılan kampanyalarda demokrasiye gölge düşürecek herhangi bir olay yaşanmadı.
Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) üyesi ve Kamuoyunu Bilgilendirme Kurulu Başkanı Ercan Şpat, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Yarın sabah itibariyle kampanyalar tamamlanmış olacak. Kampanya kapsamında adaylar programlarını açıkladı, beklentilerini seçmenine ilan etti ve seçmen 24 saat düşünüp 3 Kasım sabahı saat 07.00’dan saat 19.00’a kadar seçim kampanyasında edindiği izlenimler neticesinde oyunu verecek. Seçmenler gelecek 4 yıl için yerel idareleri seçecek. Seçimlerin de Kosova’ya hayır getirecek şekilde gerçekleşeceğini umuyorum” dedi.
Şpat, seçim kampanyasının dozunda yapıldığını, aşırıcılığa kaçan vakalar olmadığını, seviyeli bir kampanya olduğunu belirtti. Seçim sonuçları konusunda halka müjdeli haber veren Şpat, Kosova’da ilk defa ’KİVOT’ adında resmi olmayan seçim sonuçlarının internet ortamında bir kaç saat sonra açıklanacağı bir proje geliştirdiklerini belirtti.
Şpat, sandıkların kapanmasından iki saat sonra ilk resmi olmayan sonuçları almaya başlayacaklarını, belediye başkanları yarışıyla ilgili ilk sonuçların açıklanacağına işaret etti.
Yaklaşık 1 milyon 800 bin seçmeni olan Kosova’da, yerel seçimleri 29 bin yerli ve yabacı gözlemci takip edecek.
(İHA)