BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Köşkte kritik görüşme bugün!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; 3 Ekim perşembe günü "devlet günü" çerçevesinde, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile önemli görüşmelerde bulunacak

Abone ol

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre, Gül, ilk görüşmesini Orgeneral Özel ile sabah saatlerinde yapacak. Bu görüşmede; Türkiye'nin, uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde en düşük teklifi veren ABD'nin yaptırım listesindeki bir Çin şirketi ile sözleşme görüşmelerine başlamasına NATO'dan gelen tepkiler üzerinde durulması da bekleniyor.

KAPSAMLI SAVUNMA TALİMATI VERDİM

Cumhurbaşkanı Gül, 1 Ekim salı günü Meclis'in yeni yasama yılının açılış konuşmasında, milletvekillerine seslenirken, gözlerden kaçan bir değerlendirmede bulunmuştu. Gül, konuşmasında, "Son olarak, dünyada ve bölgemizde yaşanan dramatik gelişmelerin, ülkemizin kapsamlı savunma reformu ihtiyacını daha da belirginleştirdiğini dikkatinize getirmek isterim. Esasen talimatlarım doğrultusunda başlamış olan kapsamlı çalışmaların önemli olduğuna inanıyorum" ifadesini kullanmıştı.

KÖŞKTE OLAĞAN GÖRÜŞME GÜNÜ

Perşebe günlerinin devlet günü olması çerçevesinde 3 Ekim perşembe günü Çankaya Köşkü'nde stratejik mahiyetteki konuların ele alındığı bir dizi görüşme yapılacak. Gül, perşembe sabahı saat 09.30'da Orgeneral Özel'i kabul edecek. Saat 10.30'da Kocaeli Sanayi Odası yönecileri ile görüşecek olan Gül, saat 11.15'te ise Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi'nin güven mektubunu alacak. Gül, haftalık olağan görüşmeler çerçevesinde saat 12.00'de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı, saat 13.00'te ise Başbakan Recep Tayyip erdoğan'ı kabul edecek. Gül'ün; Erdoğan, Özel ve Fidan ile yapacağı görüşmeler devlet günü çerçevesinde önem taşıyor. Bu görüşmelerde; çözüm sürecinde gelinen aşama, demokratikleşme paketinin açıklanmasının ardından oluşan tablo ve Suriye'deki gelişmeler ile bunun Türkiye sınırındaki yansımalarının ele alınacağı üzerinde duruluyor. Bu görüşmelerde, Türkiye'nin, uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde en düşük teklifi veren ABD'nin yaptırım listesindeki bir Çin şirketi ile sözleşme görüşmelerine başlamasına NATO'dan gelen tepkilerin de değerlendirilmesi bekleniyor.

NATO'DAN TEPKİ GELMİŞTİ

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen "Her devletin savunma sistemine kendi karar vereceğini" dile getirse de NATO müttefiklerinin Türkiye'nin Çin şirketiyle yaptığı görüşmelerden rahatsız olduğunu açıklamıştı. NATO Genel Sekreteri, "Batılı diplomatların, Türkiye'nin NATO müttefiklerinin sağladığı teknolojiyle Çin'in ürettiği füze savunma sistemini nasıl entegre edeceğini anlamakta güçlük çekiyorum. NATO'ya üye olan 28 ülkenin bir birlik altında birleşmeleri, askeri sistemlerini de Birleşik Güçler teşebbüsü altında konumlandırmalarını gerektirir. Bu yüzden bazı Batılı diplomatlar, NATO'nun gereçleri yanında Çin yapımı bir füze savunma sisteminin olmaması gerektiğini düşünüyor" demişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise "Türk hükümetine, ABD'nin yaptırım uyguladığı bir şirketle anlaşma görüşmelerine yönelik ciddi kaygılarımızı ilettik. Görüşmelerimiz devam edecek" demişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi geçen hafta uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çinli CPMIEC şirketini tercih etmişti.