BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Korucular 'hizmetli' stasüne geçiyor

Kurulduğu günden bu yana sık sık tartışma konusu olan köy korucularına yeni statü geliyor. Korucular yeni düzenlemeye göre okullarda 'hizmetli' kadrosunda çalışacak.

Abone ol

Korucular, ihtiyacı olan ilköğretim, lise, yatılı bölge okulu ve pansiyonlu ilköğretim okullarında 'hizmetli' olarak çalışacak.

Yıllarca güvenlik güçleriyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terörle mücadele eden köy korucuları şimdi okullarda hizmetli olacak.

Avrupa Birliği uyum yasaları ile birlikte kaldırılması gündeme gelen ancak tüm geçimleri 'koruculuk maaşı'na bağlı olan yaklaşık 71 bin geçici ve gönüllü köy korucusu için hükümet çıkış yolu aradı.

Ancak tam olarak bir çözüm bulunamazken korucuların okullarda hizmetli olarak görevlendirilmeye başladığı belirtildi.

Geçtiğimiz eğitim-öğretim sezonunda başlatılan uygulamayla çok sayıda korucu okullarda işbaşı yaptı.

Sadece Şırnak ve Hakkari'de rahatsızlıkları bulunan ve yaşları operasyonlara katılmaya müsait olmayan yaklaşık 300 köy korucusunun okullarda hizmetli olarak 'koruculuk görevi saklı kalmak' şartıyla görevlendirildiği belirtildi.

41 korucunun okullarda görev yaptığı Şırnak'ın İdil ilçesi Kaymakamı Hasan Tanrıseven, "biz yeni açılan okullarımıza personel alamıyoruz. Bu nedenle valiliklerin izniyle gönüllü olan korucular bu okullarda görev yapıyor" dedi.

Türkiye'de köy koruculuğu

1985'te 22 ilde yürürlüğe giren köy koruculuğu, 1993 yılından itibaren 13 ilde uygulanan gönüllü köy koruculuğuyla 35 ile çıkarıldı. Ayda 325 YTL alan korucuların devlete yıllık toplam maliyeti ise yaklaşık 227 milyon YTL'yi buluyor. Doğu ve Güneydoğu'da şu anda 58 bin 511'i geçici, 12 bin 279'u gönüllü olmak üzere toplam 70 bin 790 korucu görev yapıyor.

Korucular terör örgütüne yönelik mücadelelerinin yanısıra çok sayıda suça da karıştılar. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, son 18 yılda 4 bin 651 korucu suç işledi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer'in soru önergesine bir süre önce verdiği yanıtta 2 bin 275 korucu hakkında PKK'ya yardım ve yataklık suçundan işlem yapıldığı belirtildi. Diğer suçlardan da 2 bin 376 korucu hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Haber: Ferit Aslan
Kaynak: