BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.495,59
HABER /  GÜNCEL

Korsan takside öğrenci indirimi

Korsan taksi cezaları, vekillerin 'öğrenciler biniyor' şeklindeki itirazı üzerine yumuşatıldı

Abone ol

Korsan taksiye binenlerden alınacak 600 liralık para cezası, CHP'li vekillerin 'öğrenciler biniyor' şeklindeki itirazı üzerine 200 liraya düşürüldü.

TBMM İçişleri Alt Komisyonu'nda otopark ve korsan taksilerle ilgili düzenleme getiren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi değiştirildi. Görüşmelere Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de katıldı. Değişikliklere göre korsan taksiye binen vatandaşa getirilen cezada öğrenci indirimi yapıldı. Yasa teklifinde, korsan taksilere binenlere de 600 TL ceza getirilmesi, suçun tekrarı halinde bunun 900 TL olmasına ilişkin düzenleme yapılmasına CHP'li üyeler itiraz edince ceza 200 liraya düştü.

60 bin korsan taksinin bulunduğu İstanbul'da özellikle öğrencilerin birlikte korsan taksiye binip 2 TL'ye okullarına gidip geldiklerini anlatan komisyonun CHP'li üyeleri, "İstanbul'da 5 öğrenci bir taksiye biniyor. 2 liraya ucuz bir şekilde okullarına gidiyor. 2 lira için 600 lira ceza bir öğrenciye çok değil mi?" diye itiraz etti. Bu durumun hakkaniyete uygun olmadığını vurgulayan CHP'li üyeler, cezanın indirilmesini talep etti. Bilerek korsan taksiye binenlerin de cezasız kalmasının doğru olmayacağı vurgulanınca ceza 3'te bire, yani 200 TL'ye indirildi. Korsan taksileri kullanan kişilere ise 1.950 TL ile 4.500 TL arasında para cezası verilebilecek. Araçlar 45 gün trafikten men edilecek.

Komisyondaki görüşmeler sırasında muhalefetin itiraz ettiği zabıtaların trafik cezası kesmesine ilişkin madde de tekliften tamamen çıkarıldı. Konunun daha sonra Meclis'e gelecek Büyükşehir Kanunu içinde yer alması görüşü benimsendi.

OTOPARK İŞLETME İZNİ ALINACAK

Yine gerçek ve tüzel kişinin herhangi bir şekilde ücret alamayacağına ilişkin hüküm tekliften tümden çıkarılırken bunun yerine, 'Karayolu üzeri park yerindeki araçlar için park ücreti, yetki ve sorumluluk alanına göre park yerini tespite yetkili idarece, büyükşehirde büyükşehir, ilçelerde ilçe belediyeleri tarafından işletme izni verilen gerçek veya tüzel kişilerce alınabilir. Bunlar dışında hiçbir gerçek ve tüzel kişi herhangi bir park ücreti alamaz' hükmü benimsendi. Otoparkların yetkili idare ve işletme izni vereceği kişilerce işletilmesi kararlaştırıldı.

Yine buna aykırı davrananlara verilecek bir yıl hapis cezası hükmü de çıkarıldı. Bu maddenin yerine, hükme aykırı park ücreti alan veya teşebbüs edenlerin altı aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılması uygun bulundu. Ayrıca kanun teklifindeki havacılık hizmetlerinde grev yapılamayacağına ilişkin hüküm, muhalefetteki üyelerin itirazı üzerine tümden çıkarılırken, düzenlemenin başka bir tasarıda değerlendirilmesi uygun bulundu.